Radniční restauraci ve Žďáře bude konkurovat také loňská novinka, Nábřežní...

Radniční restauraci ve Žďáře bude konkurovat také loňská novinka, Nábřežní terasy. Jejich interiér zdobí nástěnné malby místních památek včetně kostela svatého Prokopa. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Bývalá žďárská šatlava opět ožije, hostům bude vařit kuchař z Nepálu

  • 1
Po čtyřech letech se znovu otevře kdysi vyhlášená žďárská radniční restaurace. Od roku 2015 byla prázdná a o pronájem městských prostor nikdo neměl zájem. Radní dokonce zvažovali, že prostory využijí jinak. Nakonec z prostor bývalé šatlavy bude indická a nepálská restaurace.

„Nabízeli jsme, že investujeme 600 tisíc do kuchyně, když se někdo přihlásí. Ani to zájemce nepřilákalo,“ připomněl radní a bývalý starosta Zdeněk Navrátil.

Restaurace v suterénu Staré radnice, kde před staletími bývala i šatlava a mučírna, se otevře na přelomu června a července.

„Jsme teď závislí na tom, kdy nám přijde pec, nádobí a další věci z Indie, pak otevřeme. Přelom měsíce je reálný termín,“ řekl nový nájemce Michal Morava, jednatel firmy Om - indická.

„U nás vaří kuchaři z Nepálu, dovážíme si koření, všechno bude autentické,“ dodává.

Podobné restaurace už tento podnikatel provozuje v Jihlavě a také ve Znojmě. „V těchto městech naše restaurace dobře fungují, tak jsem se rozhodl, že půjdeme do dalšího města a rozrosteme se,“ reagoval. Obavy z takto zaměřené kuchyně na malém městě nemá.

Kromě již domluveného personálu bude hledat asi dva zaměstnance přímo v místě.

Město v mezidobí opravilo interiér a vyměnilo vzduchotechniku. Nový nájemce má platnou smlouvu od dubna. Městu bude platit nájem 25 tisíc korun měsíčně. Zavázal se mimo jiné k tomu, že zabezpečí provoz restaurace tak, aby nebyla narušena důstojnost reprezentativního objektu města.

Další restart Tálského mlýna

Blížící se rozjezd radniční restaurace není jedinou ždárskou gastronomickou novinkou. Dalším restartem - už několikátým v posledních letech - prochází Tálský mlýn pod hrází Pilské nádrže na okraji Žďáru nad Sázavou.

Zatímco ubytování zajišťuje už léta městská příspěvková organizace Sportis, restauraci pronajímá.

Minulí nájemci, manželé Truksovi, provozovali „Tálák“ pouze od loňského října do letošního března. I když se jim dařilo a přitáhli zpátky zákazníky, skončili předčasně.

„V restauraci jsme skončili kvůli obdržení výpovědi. Důvod výpovědi nám není znám, protože nebyl uveden. Náš subjektivní pohled na věc je ten, že jsme nenašli společnou řeč,“ reagovala Jaroslava Truksová.

Jak to vidí protistrana? „Skončili proto, že nebyli schopni plnit podmínky smlouvy, kterou podepsali. Nemohli jsme se domluvit, proto dostali výpověď. To je celý problém,“ uvedl ředitel Sportisu Vladimír Kovařík.

Podle informací MF DNES šlo hlavně o rozdílné názory na podmínky stravování ubytovaných hostů.

Provoz restaurace po krátké pauze převzala Magdalena Novotná. „Už je zase otevřeno, budeme doufat, že to bude lepší, než to bylo,“ říká Kovařík.

Na „Táláku“ se v posledních letech vystřídalo několik nájemců, žádný však nevydržel příliš dlouho. A každý nový musí znovu přesvědčovat zákazníky a lákat je zpátky. Výhodou je naopak čilý ruch ve volnočasovém areálu Pilák, v zimě blízkost běžkařských stop.

Zvažoval Sportis variantu, že by kromě hotelu provozoval sám také restauraci? „To nemůžeme, město nechce v žádném případě podnikat v restauračních službách. O tom ani nemůžeme uvažovat, takhle to nastavili radní,“ vysvětluje Kovařík.

Terasy zdobí žďárské památky

Nové radniční restauraci bude v centru města konkurovat jiný podnik - Nábřežní terasy v sousedství knihovny. Ty se otevřely už loni, letos k nim navíc přibyla zahrádka.

„Můžete se těšit na příjemné osázení zelení a výhled na řeku Sázavu. Součástí bude dětské hřiště a venkovní pódium pro pořádání akcí. Posezení bude propojeno s čítárnou městské knihovny,“ oznámila majitelka Ludmila Fialová na webu.

Restaurace v někdejší stáji z 18. století zaujme svým interiérem, který zdobí nástěnné malby nejznámějších místních památek od Michala Olšiaka. Na zdech navíc visí fotografie starého Žďáru včetně některých zaniklých míst.

Naopak provoz na začátku letošního roku omezil jeden tradiční podnik na náměstí Republiky - U Labutě. „Od ledna bude náš hotel poskytovat pouze služby formou ubytování se snídaní a lobby bar,“ oznámil majitel na hotelovém webu.