Pytláci se zaměřili hlavně na srnčí zvěř. Myslivci už v lesích vidí, jak zvířata ubývají. Ilustrační snímek.

Pytláci se zaměřili hlavně na srnčí zvěř. Myslivci už v lesích vidí, jak zvířata ubývají. Ilustrační snímek. | foto: Michal Růžička, MAFRA

U Třebíče řádí špičkově vybavení pytláci. Loví v noci, jezdí s džípy

  • 0
Na Třebíčsku opět po čase udeřili pytláci. Ti od minulého víkendu nalovili na dvě desítky srnčí zvěře, mysliveckému sdružení udělali škodu za 130 tisíc. Podle myslivců tu řádí organizovaná skupina, která loví v noci pomocí moderní techniky a s džípy.

Například u obce Studenec mezi Třebíčí a Náměští nad Oslavou našli lidé hned devět kusů usmrcené srnčí zvěře. O kus dál v řepkovém poli našli usmrcenou dvacetikilogramovou srnu. Pytláci je zde museli nechat v době mezi nedělním večerem a pondělním odpolednem.

Proč se loví srnčí

Srnčí zvěř se podle předsedy okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josefa Venhody loví hlavně kvůli masu. Za celý kus odběratelé platí okolo stovky za kilogram, za vyvržený kus a oddělené maso se pak dává i pětistovka za kilogram.

Další tři srnce a pět srn pytláci zastřelili u obcí Naloučany a Pucov. "Pachatelé tyto kusy vyvrhli a vnitřnosti nechal pohozené u silnice," popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová. Mysliveckým spolkům způsobili škodu za nejméně 130 tisíc korun.

Všechny tyto případy vyšetřují policisté. A žádají o spolupráci veřejnost. Pokud si někdo na sklonku víkendu všiml ve zmíněných lokalitách něčeho podezřelého, měl by se obrátit na policejní linku 158.

Podobných případů totiž poslední dobou na Třebíčsku rapidně přibývá. Podle předsedy třebíčského okresního mysliveckého spolku Josefa Venhody mezi Třebíčí a Náměští řádí organizovaná skupina špičkově vybavených lovců.

"Pytláci loví v noci, jezdí po polích, střílí s pomocí techniky na noční vidění. Kolegové mi hlásili několik takových vývrhů v celé lokalitě. Vždy se poblíž objevily stopy od džípů," tvrdí Venhoda.

Skupina pytláků mohla za sezónu nalovit už mnoho desítek kusů zvěře, možná i stovky. Myslivci jen vývrhů našli už zhruba pět desítek. Některé kusy mohli pytláci odvézt celé. "V lesích už sami vidíme, že je zvěře méně," povzdechl si Venhoda.

Poslední mrtvá zvířata se našla u Studence mezi Třebíčí a Náměští.

Poslední mrtvá zvířata se našla u Studence mezi Třebíčí a Náměští.