Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dolů, nahoru, nad zem. Pumptrackové dráhy na Vysočině rychle přibývají

  8:44
Výstavba takzvaných pumptrackových drah pro jezdce na kolech i koloběžkách zažívá na Vysočině v posledních letech velký rozmach. Dráhy, na nichž je možné jezdit i bez šlapání a pro něž jsou typické terénní nerovnosti a klopené zatáčky, vzniknou v dalších městech.
Jihlavský pumptrack v areálu Český mlýn už je zkolaudován a přístupný...

Jihlavský pumptrack v areálu Český mlýn už je zkolaudován a přístupný veřejnosti. Jako zatím jediný v republice nabízí milovníkům adrenalinu dvě paralelní dráhy. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Po Jihlavě, Havlíčkově Brodu, Lukách nad Jihlavou a Novém Městě na Moravě přibudou další tři taková sportoviště. Krajští zastupitelé jejich vznik podpořili finančně z dotačního programu.

Příspěvek na vybudování pumptrackového okruhu získali v Pacově, Polné a Moravských Budějovicích. Zájem o vybudování takovéto dráhy mají i další obce a města. Nově o tom vážně uvažuje například vedení pelhřimovské radnice.

U rybníka Peklo

Polná dostane na stavbu dráhy s celkovou plochou 1 400 metrů čtverečních od kraje půl druhého milionu korun. Stejnou sumu je do toho ochotné vložit samo město.

„V tuto chvíli probíhá projektová dokumentace. Následovat bude výběrové řízení na zhotovitele. Pokud vše půjde dobře, v příštím roce by se pumptracková dráha v areálu u rybníka Peklo mohla začít stavět. Předpokládám, že ve stejném roce by byla i dokončena,“ uvedl místostarosta Polné Luboš Kousal.

Podle něj ideálně doplní areál volného času u rybníka Peklo, který nechává město v posledních letech rozšiřovat. „Je tam spousta herních prvků pro děti. Jsou tam hopsa koule, trampolíny. Pozorujeme, že je o místo velký zájem i u obyvatel z okolních obcí, protože areál není zpoplatněný a je volně přístupný,“ dodává místostarosta.

Pumptracková dráha by měla stát v sousedství pozemku, který by Polná chtěla někdy v budoucnu využít pro vybudování koupaliště. „V případě, že by vznikalo koupaliště, pumptracková dráha by do něj nezasáhla,“ upozornil.

V Pacově plánují pumptrackovými drahami oživit areál Základní školy Za Branou. Na tuto akci město získalo dotaci z Fondu Vysočiny ve výši 1,12 milionu korun. Předpokládané celkové náklady projektu jsou podle starosty Tomáše Kocoura ve výši 2,25 milionu korun.

Plánovaná dráha by měla mít asfaltový povrch a tvořena bude jednak jednoduchým okruhem vhodným i pro nejmenší děti, ale bude tam i část pro středně pokročilé cyklisty. Nemá chybět ani dráha upevňující cyklistické dovednosti, kde bude možné prostřednictvím lávek a chodníčků trénovat rovnováhu. Areál má podle starosty doplnit venkovní workoutové hřiště a kryté sezení s možností parkování kol. Návštěvníkům má být volně přístupný.

Místo starého skateparku

Stejnou dráhu začnou letos stavět také v Moravských Budějovicích. Bude stát ve sportovním areálu v sousedství koupaliště a nahradí již nevyhovující skatepark.

„Ten byl doslova v dezolátním stavu. Nechali jsme ho proto zbourat a chtěli postavit nový. Pak ale přišla parta zastupitelů s tím, že tam zkusíme vybudovat pumptrack. Zažádali jsme o dotaci a vyšlo to,“ líčí starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka.

V květnu se uskutečnilo výběrové řízení na dodavatele. Vítězem se stala společnost Dirty Parks s nabídkovou cenou ve výši 1,69 milionu korun bez DPH.

Anketa v Pelhřimově

Nově o vybudování pumptrackové dráhy uvažují také šéfové pelhřimovské radnice. Nechali vytvořit pro veřejnost hlasovací formulář, ve kterém se mohou obyvatelé až do 20. srpna vyjadřovat, zda by takovéto sportoviště ve městě chtěli.

Na sociálních sítích pelhřimovské radnice lidé tento nápad vítají. „Všechno, co vytáhne mladé ven, mi přijde jako dobrá investice,“ pochvaluje nápad například Míra Matějka. „Určitě ano. V okolí Pelhřimova je silná základna cyklistů,“ přidal pochvalné stanovisko Jiří Pádivý.

Podle pelhřimovské radnice se lidé v anketě vyjadřují zatím především pro vybudování dráhy. „Skutečně se jeví, že lidé mají o tento druh sportoviště zájem. Pro je přibližně 80 procent hlasujících, ale anketa ještě není u konce,“ potvrzuje Andrea Unterfrancová z radnice. Vedení města nyní pracuje na hledání vhodných lokalit pro tuto dráhu. Zatím jsou vytipovaná tři místa, ale přibudou k nim zřejmě i další.

„Pokud se Pelhřimov rozhodne dráhu postavit, ke konkrétním lokalitám se bude moci vyjádřit i veřejnost, a to prostřednictvím další ankety,“ dodala.

Okruh pumptrackové dráhy je zpravidla tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat a zvyšovat rychlost. Princip pumptracku spočívá v tom, že kolo je poháněno setrvačností. Jezdec mu v tom pomáhá pohybem těla a střídavým tlakem na přední a zadní kolo, takzvaným „pumpováním“.

Dráhu využívají cyklisté na vhodných kolech, včetně dětí. Oblíbená je také u koloběžkářů, ale vydávají se na ni i jezdci na longboardech či bruslích. Věkově je neomezená a vyřádí se na ní i malé děti třeba na odrážedlech.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...