Třebíčský psí útulek se po sedmnácti letech fungování v provizorii přesune na nový pozemek za městem. Ilustrační foto

Třebíčský psí útulek se po sedmnácti letech fungování v provizorii přesune na nový pozemek za městem. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Psí útulek v Třebíči se po sedmnácti letech přesune za město

  • 0
Po dlouhých sedmnácti letech fungování v provizoriu získá třebíčský psí útulek konečně vlastní budovu. Nové vedení města už totiž našlo pozemek a počítá i s penězi. "V rozpočtu je plánován jeden milion korun pro stavbu psího útulku. Je to rozumná věc," potvrdil místostarosta Pavel Pacal.

Provozovatelem útulku je Liga na ochranu zvířat. "Informace, že město už vyčlenilo v rozpočtu peníze na nový útulek, je pro mě novinka. Konečně se po letech shánění a dohadů začalo něco dít. Budeme moc rádi, psí útulek je v nevyhovujícím prostoru, nemáme ho celý krytý. Problémy jsou v zimě s boudami kvůli sněhu," konstatoval Petr Ondráček, předseda Ligy na ochranu zvířat.

Nejen psi si polepší, uleví se i turistům. Útulek totiž sídlí v areálu třebíčského zámku, v němž se nachází také bazilika svatého Prokopa, památka UNESCO. Návštěvníky tak provází neustálý štěkot psů. "Útulek se do tohoto místa nehodí. Existují plány na zvelebení této části zámeckého areálu," zmínil Pacal.

"Tam je útulek nedůstojný. Když procházíte kolem, tak kdo to nezná, může mít strach, že na něho někde vyskočí nějaký hafan. Samozřejmě, že jsou za plotem, ale to turista neví," míní obyvatelka Božena Snášelová.

V novém útulku nebudou psi nikoho rušit

V současnosti je připravena studie a radnice chystá projet. "Psí útulek je městský a byl prozatímně umístěn do prostoru zámku v roce 1993. Provizorium trvá hodně dlouho. Určitě si zaslouží důstojnější místo. Vybrali jsme náš pozemek na okraji Třebíče," popsal Bedřich Mozor z oddělení rozvoje.

Je to místo u výjezdu směrem na dukovanskou jadernou elektrárnu, těsně nad sídlem silničářů. Oblast není obydlená, psi tedy nebudou nikoho rušit. Navíc je tu místo pro výběhy, které v současných prostorách psi nemají. Místo je dostupné městskou dopravou a poblíž je i parkoviště.

Útulek bude pro zhruba padesátku psů, tedy podobně jako na zámku. "Bude to zateplená budova s kotci i místem pro karanténu a ošetřovnu," shrnul Mozor. Stavět se začne příští rok, výstavba potrvá dva až tři měsíce. Psi by se měli stěhovat ve druhé půlce roku.