Moderní rychlovlaky by měly mezi Prahou a Brnem jezdit 350kilometrovou...

Moderní rychlovlaky by měly mezi Prahou a Brnem jezdit 350kilometrovou rychlostí - podobně jako francouzské střely AGV (nástupce TGV). Na Vysočině se počítá s vybudováním čtyř zastávek. | foto: Reuters

Lidé na Vysočině staví domky v místech, kudy chce stát vést rychlotrať

  • 20
Obyvatelé obcí na Vysočině jsou pramálo nadšení z toho, že by jim v budoucnu měla vést za humny nová železniční trať, která umožní i průjezd rychlovlaků. Projekt připravuje ministerstvo dopravy ve spolupráci s projektanty Sudopu. V minulém týdnu se na toto téma uskutečnil seminář na krajském úřadě.

"Je to něco, co s námi zatím nikdo nekonzultoval. Na stavebních pozemcích se tady budují rodinné domky. Byly by sto metrů od trati," upozorňuje starosta Bílého Kamene Jiří Benáček.

Trasa vlaku jižním směrem od dálnice přitom zatím není zakreslena v žádných územních plánech.

Krajský radní Martin Hyský potvrdil, že v současné době je v platných vysočinských mapách počítáno se zcela jinou trasou vysokorychlostní trati, pro kterou je stanovena územní rezerva v šířce 600 metrů.

Ministerstvo dopravy se ale rozhodlo upřednostnit jinou variantu rychlého spojení, která vede přes Jihlavu.

"Případná změna Zásad územního rozvoje kraje je pravděpodobná až v letech 2017-2018. Veřejnost, obce i kraj mají tedy dostatek času projekt studovat, společně ho připomínkovat a hledat kompromisy," uvedl Martin Hyský.

"Nejsou tady žádné stavební uzávěry. Jestli nám tu za pět, deset nebo možná patnáct let postaví rychlovlak, tak ty rodinné domy budou pomalu na zbourání, nebo povede někomu sto metrů za domem trať, kde má být interval projíždějících spojů patnáct minut? To si vůbec nedovedu představit," řekl Jiří Benáček.