Na terase hejtmanství v Jihlavě jsou úly, včely pomohou zahradám v okolí

  • 0
Nové „podnájemníky“ má sídlo krajského úřadu v Jihlavě. Ve čtvrtém patře jedné z budov se na terase u oken ředitele úřadu usadila tři včelstva. To je přibližně 200 tisíc včel. Cíleně je do trojice úlů umístili mladí včelaři z jihlavského kroužku, který funguje v zoologické zahradě.

„Včely na střeše krajského úřadu mají přispět k osvětě a propagaci práce krajských včelařů. Projekt má také podpořit rozvoj biodiverzity v centru města. Jsme přesvědčeni, že se svým střešním včelařstvím staneme vzorem pro další, nejen místní veřejné instituce,“ věří náměstek hejtmana Martin Kukla, jenž je sám včelařem a projekt inicioval.

Druh, který úly na budově úřadu nově obývá, se nazývá včela medonosná kraňská.

„Je to plemeno mírné, dobře zimuje, má i dobré snůškové vlastnosti i odolnost vůči chorobám. V Česku je běžné,“ vysvětluje Petr Běhunek, vedoucí včelařského kroužku mládeže.

Ve svém novém domově by se měly včely i dobře uživit. Opylují rostliny obvykle až v tříkilometrovém okruhu. Je tedy pravděpodobné, že ty krajské budou prospěšné v přilehlých zahrádkářských koloniích, okolních zahradách a v sousedícím parku. Poblíž jsou i zdroje vody.

Umístění včelstev se podařilo až na druhý pokus. Ten první, který měl být už před měsícem, nepřímo zhatila nákaza včelím morem, která se objevila v Malém Beranově. Státní veterinární správa následně nařídila v ochranném pásmu všem včelařům zákaz přemísťování včel.

„Naše včely jsou zdravé. Opakovaně jsme je nechávali testovat. Proto je můžeme umístit,“ doplnil Petr Běhunek.

Mladí včelaři mají již tři úly na budově jihlavského City Parku a v zoologické zahradě. Kroužek navštěvuje dvacet dětí ve dvou skupinách.

Na Vysočině působí více než pět tisíc včelařů, kteří se starají o 62 776 včelstev. Jejich počet za posledních pět let mírně vzrostl.