Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Raději exil než vězení. Pilot proto unesl letadlo a přistál v Mnichově

  10:51
Osudy třebíčský pilotů ve službách RAF mapuje nová kniha Evy Pokorné Šest statečných. Dobrodružný příběh Stanislava Huňáčka by vydal na filmový trhák. V Anglii se stal leteckým esem. Po návratu do vlasti však na růžích ustláno neměl. A tak na Západ odletěl s dopravním letadlem plným lidí.

Životní příběhy šesti pilotů RAF původem z Třebíče sepsala Eva Pokorná. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Když v březnu roku 1973 v severoanglickém městě Stockton-on-Tees zemřel hodinář Stanislav Huňáček, měl velký pohřeb. Přišla spousta lidí ze sousedství, však to byl oblíbený chlapík. Uzavřel se tak neobyčejný životní příběh, který začal o 67 let dříve v Třebíči.

Příběh muže, jenž byl ve skutečnosti excelentní pilot, schopný spolehlivě létat v nejšílenějších podmínkách 2. světové války. Na své konto si během jednoho roku připsal zneškodnění nepřátelské ponorky a zásah dvou lamačů blokád - pro Němce životně důležitých válečných lodí, jež přivážely strategické suroviny pro zbrojní průmysl.

Huňáček svou vlast, za niž tak tvrdě bojoval, opustil kvůli hrozící perzekuci za dramatických okolností, hodných námětu na hollywoodský trhák. V kabině letounu Dakota v dubnu 1948. Při historicky prvním únosu dopravního letadla po komunistickém převratu.

„Když jsem dávala dohromady materiál pro svou knížku Šest statečných o šestici odvážných pilotů z Třebíče, co létali v RAF, Huňáčkův případ byl nejpestřejší,“ podotkla o své čerstvě vydané publikaci třebíčská badatelka Eva Pokorná.

Jako první se pustila do uceleného mapování osudů těchto třebíčských rodáků. Nahlížela do archivů bezpečnostních složek i kanceláře prezidenta republiky. Posháněla bohatý fotografický materiál a vyslechla dosud žijící pamětníky. Výsledek stojí za přečtení.

Ve větru se všichni ostatní vrátili. Huňáček plnil úkol 12 hodin

„Pamatuji si na jeden den, kdy jsem určil tři posádky s úkolem hledat a potopit německé ponorky v Biskajském zálivu. Jeho letadlo, čtyřmotorový liberátor s posádkou osmi mužů, odstartovalo za velmi špatného počasí,“ rozvyprávěl se svého času velitel legendární 311. bombardovací peruti Vladimír Nedvěd o Stanislavu Huňáčkovi.

„Byl velmi silný jihozápadní vítr, který velkým letadlem, letícím nízko nad mořem, bouřlivě házel jako krabičkou zápalek. Po třech hodinách letu se kapitáni dvou letadel rozhodli vrátit zpět na letiště v Beaulieu v jižní Anglii. Oba hlásili, že nemá význam za takových nepříznivých podmínek v operačním letu pokračovat. Standa však v daném úkolu pokračoval po celých dvanáct hodin. Takový on byl. Svědomitý, houževnatý,“ líčil.

Stanislav Huňáček se narodil v roce 1905 do třebíčské dělnické rodiny, která bydlela v ulici Na Potoce v domě číslo 181. Měl dva bratry a sestru. Po měšťance pokračoval v kovodělném oboru a nakonec se vyučil hodinářem. „Jenže jeho lákala letadla. Odešel do Prahy, kde pracoval v továrně na letecké motory,“ píše Eva Pokorná.

Postupně se vypracoval na pilota ve službách Československé letecké společnosti. Létal i na mezinárodních linkách Praha–Londýn či Praha–Káhira. Za mobilizace byl užitečný v kurýrní letce generálního štábu.

Zprvu byl zařazen jako řidič. Brzy se ale stal pilotním esem

Po okupaci se dobrodružnou trasou přes Polsko, Francii, Casablanku a Gibraltar dostal do Liverpoolu. Jeho zařazení k 311. peruti nebylo bez problémů. Jeho případ ukazuje, že podmínky v zahraničním odboji nebyly vždy idylické a spory tehdy panovaly i u našeho letectva.

„Výcvik byl intenzivní a rychlý. Při tvorbě nových osádek se mnohdy stávalo, že zkušení prvorepublikoví piloti byli zařazováni na místa druhých pilotů. Mnozí dávali najevo nesouhlas,“ píše Pokorná. A tak se stalo, že Huňáček skončil pro „mnohamluvnost“, tedy nekázeň, v automobilové rotě jako řidič.

Jenže schopných pilotů byl nedostatek a Huňáček se pilotem nakonec přece jen opět stal. Nejúspěšnějším pro něj byl rok 1943. Právě tehdy se mu podařil majstrštyk se zásahem ozbrojených německých obchodních lodí a s potopením ponorky. Mimochodem - hledat ponorku na nekonečné vodní hladině bylo jako hledat jehlu v kupce sena.

V létě roku 1945 se spolu s ostatními československými letci, kteří přežili, vrátil domů. Po roce přestoupil od vojenského k dopravnímu letectvu, k Československým aeroliniím. Mimo jiné pilotoval Dakotu. Jako „nespolehlivý“ kvůli svému působení u RAF byl posléze přeřazen pouze na vnitrostátní lety.

Únos dopravního letadla málem zhatila láska k ženě

Začátkem dubna 1948 se bývalý Huňáčkův velitel z bojů v Anglii Vladimír Nedvěd dohodl s třebíčským rodákem a několika dalšími známými, kteří dříve působili u 311. perutě a posléze v aerolinkách, na úletu do druhého exilu.
Pilotovat měl právě Huňáček. Čekali, až bude na rozpisu.

„Domluvili jsme se mezi sebou, ne po telefonu, kvůli odposlechům. Huňáček souhlasil. Stalo se však, že se zamiloval do nějaké ženy, a proto si nebyl úplně jistý, jestli rozhodnutí odejít nezmění,“ vzpomínal Nedvěd. Nakonec Huňáček řekl ano a Nedvědovi spadl kámen ze srdce.

Dne 6. dubna 1948 v 16:09 startovalo na letišti v Ruzyni letadlo Dakota OK-WDO na pravidelné lince do Bratislavy s jednadvaceti lidmi na palubě včetně jednoho dítěte. Naposledy se ohlásilo o pět minut později. Pak zmizelo.

Pátrání bylo bezvýsledné, kolem 18. hodiny už bylo jisté, že přistálo na americkém vojenském letišti u Mnichova. Většině cestujících, těm, kteří věděli o ilegálním překonání hranic, začínal nový život. Část cestujících se rozhodla pro návrat. Dakota byla Československu vydána o měsíc později.

Stanislav Huňáček, muž, který o svém hrdinství nemluvil, pak žil spokojený život hodináře se svou manželkou Evelyn jako britský občan na severovýchodě Anglie.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. dubna 2024  8:36

Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako...

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. dubna 2024  15:09

Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...