Tapíři jihoameričtí čekají v jihlavské zoologické zahradě další přírůstek, a...

Tapíři jihoameričtí čekají v jihlavské zoologické zahradě další přírůstek, a proto koordinátorka chovu doporučila převoz samičky Zuzanky, které je rok a čtvrt, na jiné místo (23. listopadu 2013) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Tapíří slečnu z Jihlavy poslali do Itálie, uvolnila místo sourozenci

  • 0
Tapíři jihoameričtí čekají v jihlavské zoologické zahradě další přírůstek. Koordinátorka chovu proto doporučila převoz samičky Zuzanky, které je rok a čtvrt, na jiné místo. Volba padla na zoopark La Torbiera, který se nachází nedaleko italského Milána.

V sobotu hned se svítáním, po sedmé hodině ráno, nakládali chovatelé v jihlavské zoo Zuzanku do dodávky. Šlo to hladce. Nejtěžší bylo asi naložení bedny se samičkou tapíra do dodávky. Zuzanka totiž už váží přes metrák.
Před cestou dostala oblíbený banán.

"Tapír je vegetarián. V přírodě žerou listí, větve a výhonky, u nás v zoo mají také větve na okus, ale i nějakou zeleninu, vařenou rýži, seno a vojtěšku. Tu také mají rádi," vyjmenoval jihlavský zoolog Jan Vašák. Ten odhadoval, že cesta do La Torbiery potrvá přibližně jedenáct hodin. "V sobotu večer budeme samičku vykládat," řekl Vašák.

Kdyby Zuzanka zůstala v tapířím výběhu v Jihlavě dál, nebylo by to ideální. "Odjíždí na doporučení koordinátorky chovů. Když to přeložíme do lidštiny, je to z toho důvodu, že my tu máme jejího tátu i mámu, její babičku a Zuzančina máma zase čeká mládě. Nám by se to tu v podstatě už tlouklo a v La Torbieře samici tapíra jihoamerického potřebují," vysvětlil Jan Vašák.

Samičce Zuzance je rok a čtvrt. Pokud se nestane nic neočekávaného, měla by se dožít ke třiceti rokům věku. Délka těla tapíra jihoamerického se pohybuje v rozmezí od 170 do 250 centimetrů, hmotnost od 110 do 250 kilogramů.

V přírodě se tapíři vyskytují v deštných lesích v Jižní Americe. Zdržují se v okolí řek a v bažinatých křovinách. Na předních nohou má tapír čtyři a na zadních tři prsty opatřené kopýtky. Žije samotářsky. V nebezpečí prchá do vody. Samice tapíra jihoamerického je březí přes rok, rodí jedno mládě.