Vazební věznice Hradec Králové

Vazební věznice Hradec Králové | foto: Martin Veselý, MAFRA

Dva muži přepadli hocha a unesli jeho přítelkyni. Hrozí jim až 10 let

  • 19
Napadení tyčí, loupež, únos. Z toho všeho obvinila policie dva muže, kteří na odlehlé místo vylákali a pak přepadli svého sedmnáctiletého známého. Jeho přítelkyni odvezli pryč. Po několika hodinách ji osvobodila policie a oba muže zatkla. Jednomu únosci nyní hrozí osmileté, druhému až desetileté vězení.

Drama se odehrálo loni v noci na 8. října. „O případu informujeme až nyní z důvodu dokončení důležitých procesních úkonů,“ vysvětlila policejní mluvčí Monika Pátková.

Vše začalo už 7. října navečer. Tehdy vylákali dva muži ve věku 33 a 42 let na odlehlé místo u Okrouhličky na Havlíčkobrodsku svého sedmnáctiletého známého. Ten tam přijel se starší přítelkyní autem.

Když oba „vyzyvatelé“ na místo dorazili, mladší z nich donutil s pistolí v ruce mladíka, aby vystoupil z vozu. Pak hocha zbili plastovou tyčí.

Pachatelé poté nasedli do auta k přítelkyni mladíka a proti její vůli s ní odjeli pryč.

Chlapec se zvládl dostat k jednomu z domů v osadě Květnov, odkud zavolal policii. Hlídce popsal, co se stalo. Záchranná služba ho pak musela odvézt do nemocnice, kde zůstal hospitalizován.

V noci pípla esemeska: Drží mě v lese a hlídá mě

Policie mezi tím rozjela velké pátrání po pohřešované ženě a obou únoscích.

„Podezřelého jsme vypátrali a pět minut po půlnoci zadrželi na jedné z ubytoven v Havlíčkově Brodě,“ uvedl zástupce vedoucího havlíčkobrodského územního odboru David Spilka. Jednalo se o mladšího z dvojice.

Přítelkyni zraněného hocha se ale stále nepodařilo najít. Až po třetí hodině v noci se s nimi spojila. „Poslala SMS zprávu, že se nachází někde v lese a nějaký muž ji hlídá,“ sdělila policejní mluvčí.

Dvaadvacetiletou ženu policie po několika hodinách objevila v penzionu u Štoků. Dvaačtyřicetiletého muže, který jí tam hlídal, zadržela.

„Dvaačtyřicetiletého muže jsme obvinili ze spáchání zločinu zbavení osobní svobody, mladšího muže ze zvlášť závažného zločinu loupeže, zločinu zbavení osobní svobody a přečinů neoprávněného užívání cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ doplnil Spilka.

Na žádost státního zástupce poslal soud oba muže do vazby. Na řádný soud čekají v královéhradecké vazební věznici. Staršímu z nich hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let, mladšímu až desetileté vězení.

Pravděpodobným motivem útoku byly podle policie spory o peníze.