Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tažení proti plastu a barvám. Regulace vzhledu zahrádek restaurací budí rozpory

  8:58
Dalším městem, které chce restauratérům mluvit do podoby zahrádek, je Žďár nad Sázavou. Na městských pozemcích nemohou provozovatelé použít podestu, ohrádku, plasty, omezena je i škála barev. Nastavená pravidla jsou součástí Manuálu dobré praxe reklamy a označování provozoven, který město vydalo už dříve.

Vzhledem k chladnému jaru se restaurační zahrádky ve žďárských ulicích ještě neobjevily. Až se tak stane, budou muset ty zabírající městské pozemky splnit požadavky nového manuálu. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

„Je to jeden z nástrojů pro řešení reklamního smogu. Součástí manuálu byla i část týkající se úpravy restauračních zahrádek. Nebylo to dostatečně podrobné, proto jsme na konci loňského roku pozvali provozovatele zařízení z centra a širšího centra a vytvořili jsme společně podrobnější úpravu,“ říká žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár - Živé město).

Nové regule se týkají předzahrádek na náměstí Republiky a Havlíčkově náměstí, v pěší zóně v Nádražní ulici, která je od loňského roku zrekonstruovaná, a také prostoru u zimního stadionu, u Astry a Café Stalingrad v Brodské ulici.

Žďár boj proti alkoholu nevzdal, popíjení na veřejnosti bude zakázáno v noci

Hlavní zásady se týkají umístění zahrádek, mobiliáře a stínicích prvků. „Mobiliář musí být umístěn přímo na povrch komunikace, bez podest, oplocení a zastřešení nebo koberců,“ zmiňuje Mrkos.

Existují určité výjimky, například podestu je možné použít pouze při sklonu větším než šest procent, oplocení zase v opodstatněných případech kvůli bezpečnosti. Pro pohyb pěších se musí zachovat dostatečný průchozí prostor tři metry.

Bez lednic, pultů a větráků

Mobiliář, tedy židle, stoly nebo lavice, má mít jednotný design. Opatření jde proti levným plastům a křiklavým barvám. „Přípustné materiály jsou dřevo, textil, kov, sklo, ratan, umělý ratan, případně designový plast po konzultaci s městským architektem. Přípustné barvy jsou černá, odstíny šedé a bílá,“ vyjmenovává Martin Mrkos další zásady.

Limitující je i barevná škála slunečníků - povoleny jsou bílé, černé, případně v odstínech šedi a zemitých barvách, povolené jsou výsuvné markýzy. „Reklama na stínících prvcích nebo mobiliáři není přípustná,“ dočteme se v manuálu. Slunečníky v decentních barvách s potiskem lze řešit individuálně.

Povoleny na zahrádkách podle materiálu schváleného radními nejsou například lednice, barové a prodejní pulty, zmrzlinové stroje, větráky a reklamní nosiče.

V případě nedodržení schválených pravidel město podle starosty zahrádku nepovolí. „Vznikla na základě dialogu s provozovateli. Sami cítí, že estetika je důležitá,“ tvrdí starosta.

Provozovatelé restauračních zahrádek budou platit stejnou částku jako loni. „Cena je 1 200 korun za čtvereční metr; 600 korun v případě, že je zahrádka v souladu s manuálem,“ vysvětluje mluvčí radnice Blanka Sobolová. Zatím dostalo povolení osm zahrádek, dalších šest je v přípravě.

Regulací už je moc, zlobí se restauratér

A jak na nastavená pravidla reagují provozovatelé žďárských kaváren a restaurací?

„Regulací už je celkově přespříliš. Reguluje se reklama, teď zahrádky, příště asi budeme řešit jídelní lístky a vnitřní prostory. Pak budeme muset přestat podávat ryby, protože mají kosti,“ reagoval s nadsázkou Tomáš Vokřínek, který ve městě provozuje celkem pět podniků.

Pravidla pro zahrádky se jej však aktuálně netýkají, protože podniká na soukromém. „Každý solidní provozovatel chce mít tu zahrádku pěknou. Nepotřebuji poradit barvu deštníku. Samozřejmě to musí být v rámci dobrých mravů, bezpečnosti, výstavby kolem a podobně,“ dodává.

Podle Vokřínka v dnešní době všichni restauratéři řeší hlavně ekonomiku provozu, mnozí jsou podle něj na hraně a přežívají a na diktování podmínek není správná doba.

„Zahrádky vyprávějí příběh“

Naopak majitel Café Stalingrad v Brodské ulici přístup města oceňuje. „Pokud jde o Manuál dobré praxe reklamy a označování provozoven, který řeší i zahrádky, tak ten vítám všemi deseti. Konečně se podařilo, aby něco podobného dorazilo do Žďáru, mnoho měst už se v tom angažuje dávno,“ reagoval Aleš Studený, který svoji kavárnu pronajímá.

„V souladu s novým manuálem jsme řešili označení provozovny, zahrádku i áčka (reklamní tabule - pozn. red.),“ dodává.

Žádné plasty, stany ani reklamy. I Třebíč chce vkusné zahrádky restaurací

Na horním konci náměstí Republiky provozuje kavárnu a pekařství Simona Částková. Před pár lety dokázala s manželem oživit část budovy bývalé základní školy. Rozhodnutí města „od stolu“ má podle podnikatelky svá pro i proti.

„Náměstí se vylidňuje, těch opravdu dobrých podniků je pomálu. Zahrádka kdekoliv ve světě vypovídá příběh majitele podniku, nikoliv města. Žádný manuál ani restrikce neudělají město krásnější. Udělají ho čisté chodníky, zeleň a rozesmáté tváře obyvatel měst,“ míní jednatelka PCafe.

Nemít oplocení zahrádky u silnice, kudy vede příjezd na parkoviště, považuje z pohledu rodin s dětmi za nebezpečné, naopak může vyhovovat vozíčkářům.

Havlíčkův Brod podobu neřeší

Podle Simony Částkové má město mnohem palčivější témata k řešení než zahrádky. „Pořídili jsme krásné nové slunečníky, které asi nesplňují podmínky. Stály šedesát tisíc korun, mají na sobě naše logo. Hyzdí to město? Určitě ne,“ argumentuje.

U prvotního jednání se zástupci města nebyla, s novým manuálem se seznámila až nyní a hodlá se přizpůsobit. „Pokud se zahrádka nebude líbit, budu s městem dále jednat. Vše je o komunikaci a vyvážení potřeb a zdravého přístupu k věci,“ míní.

Město Žďár nad Sázavou už se ve svém boji s vizuálním smogem zaměřilo na nelegální reklamu a také odstranilo reklamy z městských budov, sjednocuje komerční navigační systém. Už třetí rok běží dotační titul na označení provozoven podle zmiňovaného manuálu.

Z měst na Vysočině už řešila předzahrádky v podobném duchu Jihlava a také Třebíč, nová pravidla nastavila obě města před dvěma roky.

Například Havlíčkův Brod podobu restauračních zahrádek neřeší. Jejich podobu nechává zcela na majitelích. „Nepočítáme, že bychom se tímto tématem v blízké době zabývali,“ konstatovala místostarostka Marie Rothbauerová (ODS).

Jediné, co město v souvislosti se zahrádkami čas od času řeší, je cena za pronájem veřejného prostranství.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...