Zemanův domnělý pramen Oslavy je zničený, po cedulce zmizel i domeček

  • 131
Kdosi poničil takzvaný turistický pramen Oslavy u modré turistické trasy u rybníka Velký Babín na Žďársku. Toto místo v katastru obce Matějov coby pramen označil kolem roku 2006 současný prezident republiky Miloš Zeman, který tehdy v nedalekém Novém Veselí trávil politický důchod.

„Udělali jsme si minulou sobotu s naším skautským oddílem Ještěrky z Ostrova nad Oslavou cyklovýlet k pramenu řeky. Bohužel jsme jej nalezli zničený,“ řekl MF DNES vedoucí skautů Jiří Tlustý.

„Jestli někomu vadilo, že je tam umístěná cedulka s Milošem Zemanem, nebo měl někdo nějaký jiný důvod, nevím, ale bohužel to tam nevypadá moc pěkně,“ dodává.

Na místě dosud stával dřevěný domeček se stříškou a plechovou korouhví, skauti jej našli rozlámaný na kousky.

Domeček skrýval betonovou skruž, bývala na něm přivrtaná také cedulka připisující zásluhy o objevení pramene „prognostikovi, premiérovi, spisovateli a milovníkovi Vysočiny“. Už několikrát však vandalové cedulku poničili nebo odcizili, a to včetně její novější prezidentské verze.

Nyní zmizela i trubka, která vedla vodu ze skruže, aby se turisté mohli napít. Že jde o pramen, tak už připomíná jen samotná skruž a mokrá strouha mizející v mlází a odvádějící vodu do rybníka.

Skauti na místě alespoň uklidili - zbylé třísky srovnali a volné hřebíky a vruty vysbírali.

Zemanovo bádání k pravému prameni řeky nevedlo

Miloš Zeman se pramenu Oslavy věnoval, když byl v politickém důchodu a většinu času trávil ve svém venkovském bytě v bývalé tvrzi v Novém Veselí, kde přišel k přezdívce Jezevec z Vysočiny.

Popudem k bádání bylo to, že Luděk Munzar s tvůrci televizního pořadu Zpět k pramenům (2004) počátek významné vodohospodářské řeky nenašli. Hledali jej na jiném místě, poblíž České Meze.

Zeman s přáteli Janem Kučerou a Miroslavem Zitou pak vedle rašeliniště označil zmiňované místo hned za rybníkem Velký Babín. Od roku 2007 k němu novoveselští sokolové, zahrádkáři a myslivci organizují třikrát ročně pochod. V květnu studánku otvírají, v červenci kontrolují a v říjnu zavírají.

„Letos 1. května jsme našli domeček oddělaný, ale spíše se zdálo, že jej někdo spravuje. Že je teď zničený, jsme nevěděli. Asi si někdo vylil zlost,“ reagoval spoluorganizátor pochodů Zdeněk Materna.

Momentálně poničený turistický „Zemanův“ pramen Oslavy. Ten skutečný se nachází asi 400 metrů severněji.

Momentálně poničený turistický „Zemanův“ pramen Oslavy. Ten skutečný se nachází asi 400 metrů severněji.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Šestého července máme další pochod, pobavíme se o tom, co s místem provedeme. Cedulek už jsme dělali asi pět,“ poznamenal hořce.

O zásahu vandalů dosud nevěděl ani starosta Matějova, v jehož katastru pramen je. „Ještě v půlce května byl v pořádku,“ řekl Jaroslav Činčera.

Loni v létě brněnští hydrologové upřesnili polohu skutečného pramene řeky Oslavy. Díky počítačovému modelu reliéfu řeku prodloužili zhruba o 400 metrů. Pramen leží nedaleko lesní cesty ze Žďáru do České Meze, poblíž rozcestí U křížku. Místo už je vyznačené například na portálu Mapy.cz.

Miloš Zeman na pochodu k prameni Oslavy v roce 2016:

21. února 2013