Dobrovolníci obnovili „Zemanův“ pramen řeky Oslavy zničený vandaly

  • 5
Jak slíbili, tak učinili. Dobrovolníci rychle obnovili takzvaný turistický pramen řeky Oslavy u Matějova na Žďársku, který začátkem června poškodili vandalové. Hromadu třísek, jež zbyly z dřevěného domečku skrývajícího skruž, našli při své výpravě před měsícem skauti z Ostrova nad Oslavou.

„Rozhodli jsme se, že turistický pramen obnovíme. S partou pěti šesti chlapů jsme chaloupku na místě instalovali,“ popisuje jeden z dobrovolníků a starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. Nešlo však o oficiální akci městyse, kterým Oslava protéká. Místní na místo vrátili také trubku, umožňující turistům nabrat vodu.

Zmiňované místo u rybníka Velký Babín, v katastru obce Matějov, v roce 2006 označil se svými přáteli současný prezident republiky Miloš Zeman, který tehdy v Novém Veselí trávil politický důchod.

Popudem k jejich bádání bylo to, že tvůrci televizní série Zpět k pramenům v čele s hercem Luďkem Munzarem, který pořadem provázel, počátek významné vodohospodářské řeky nenašli. Hledali jej na jiném místě, poblíž České Meze.

Masivní dřevěnou chaloupku o výšce přes metr a půl nyní zhotovil truhlář Jaromír Vencelides. „Autor původního domečku, modelář Jan Kučera, už nežije. Vždycky nás nabádal, abychom hlídali to, co udělal. Hlavně z úcty k původnímu tvůrci pro nás bylo povinností místo obnovit,“ poukazuje Zdeněk Křivánek.

O Miloši Zemanovi už není na cedulce zmínka

Na původním domečku s kruhovou základnou bývala i cedulka připisující zásluhy o objevení pramene Miloši Zemanovi. Tu museli místní obnovovat celkem asi pětkrát, po čase ji totiž vždy někdo zcizil.

Nyní je ve štítu pod stříškou pouze nerezová cedulka s nápisem „Turistický pramen Oslavy“. Podle slov starosty Křivánka chtějí místní na místo umístit ještě cedulku se jmény těch, kteří se podíleli na objevení a obnovení pramene.

„Snad chaloupka vydrží a nikdo ji nepoškodí,“ přeje si Křivánek s tím, že o vandalech ani jejich pohnutkách nic neví.

Zpráva ovšem doputovala až na Pražský hrad a do Lán. „Pan prezident byl informován o poškození pramene, což ho zarmoutilo. Nyní má radost, že dobrovolníci provedli opravu a děkuje jim za to,“ reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jeden z pramenů Oslavy, jež spoluobjevil Miloš Zeman, zničili vandalové:

Zda se Zeman k prameni vydá autem se svými bodyguardy během dovolené, kterou už minulý týden zahájil a jejíž část plánuje strávit na Vysočině, Ovčáček nesdělil.

Ke klidnému místu ukrytému mezi smrky blízko rybníka a rašeliniště vede odbočka od modré turistické trasy.

Místo skutečného pramene Oslavy loni v létě upřesnili brněnští hydrologové. Díky počítačovému modelu reliéfu a bádání v terénu řeku prodloužili zhruba o 400 metrů. Jimi označený pramen leží nedaleko lesní cesty ze Žďáru do České Meze, poblíž rozcestí U Křížku. Místo už je vyznačené například na portálu Mapy.cz.