Nedělní požár zahradní chaty v Jihlavě. Dřevěné stavení při něm zcela shořelo....

Nedělní požár zahradní chaty v Jihlavě. Dřevěné stavení při něm zcela shořelo. Škodu hasiči vyčíslili na nejméně 350 tisíc korun. | foto: HZS Kraje Vysočina

Na Vysočině vyhořely čtyři chatky, za požáry mohlo nejspíš vytápění

  • 0
Čtyři zahradní chatky v posledních pěti dnech shořely na Vysočině. Každý požár se udál v jiném koutu kraje, jeden člověk zemřel a další se zranil. Události spolu přímo nesouvisejí, podle hasičů je to ale každý rok. Podzimní požáry často souvisejí s vytápěním.

„Na podzim jsou takové požáry skutečně častější. Ani tato série z posledních dní není nikterak výjimečná,“ říká mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

„Vznik takového požáru obvykle souvisí s vytápěním. Ať už se jedná o nedbalost, nebo o technickou závadu,“ dodala. Takovou příčinu měl jak páteční požár zahradní chatky ve Velkém Meziříčí, tak i sobotní ve Staré Říši.

V Meziříčí se oheň rozhořel před půl devátou večer. Likvidovat ho musely tři jednotky hasičů, zásah jim trval zhruba dvě hodiny. Plameny zlikvidovaly majetek v hodnotě 400 tisíc korun.

Jen o pár hodin později, v neděli nad ránem, hořel zahradní domek ve Staré Říši na Jihlavsku sloužící i jako dílna. I zde oheň hasily tři jednotky hasičů, dostat plameny pod kontrolu se jim podařilo po hodině. Škoda vyčíslená požárem dosáhla jednoho milionu korun.

„Ještě před příjezdem hasičů se pokoušel požár hasit muž. Upadl a poranil se. Zdravotníci jej převezli k dalšímu ošetření do jihlavské nemocnice,“ uvedla mluvčí hasičů.

V neděli po půl páté ráno zahradní domek hořel i v Jihlavě, stalo se tak v lokalitě Pod Větrníkem.

„Při příjezdu hasičů na místo události byla chata celá v plamenech. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů,“ popsala Musilová. Při požáru ani zásahu, který trval necelé dvě hodiny, se nikdo nezranil. Škoda přesáhla 350 tisíc korun.

Série požárů zahradních chatek na Vysočině začala ve středu večer, kdy plameny zničily stavení na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Tento požár skončil tragicky, před chatou hasiči našli mrtvolu muže. Podle předběžných závěrů kriminalistů úmrtí s požárem souvisí.