Požár v jihlavském skladu elektroodpadu likvidovali hasiči několik hodin. Škoda...

Požár v jihlavském skladu elektroodpadu likvidovali hasiči několik hodin. Škoda se vyšplhala přes pět milionů korun. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Za páteční požár v Jihlavě může opět akumulátor ukrytý v elektroodpadu

  • 4
Páteční požár elektroodpadu v jihlavské firmě Enviropol vznikl od akumulátoru. Podle vyšetřování hasičů zaměstnanci nepochybili. Hořet tedy začalo z obdobných příčin, z jakých vznikl podobně velký požár i v prosinci roku 2018.

„Oheň vzplál od akumulátoru, který byl součástí elektroodpadu,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. „Bohužel, podobné případy nejde úplně eliminovat. Akumulátory v malých přístrojích, jako jsou třeba holicí strojky, zůstávají a jdou obtížně vyndat,“ dodala.

Podle vyšetřovatelů nikdo ze zaměstnanců Enviropolu, jenž elektroodpad zpracovává, nepochybil. „Naopak, pracovníci se snaží odpad třídit, aby případným požárům předcházeli. Také je to zatěžuje, nedělá jim to dobré jméno,“ uvedla Petra Musilová.

Zatímco při požáru v roce 2018 byla škoda odhadnuta na dva miliony korun, teď by mohla být až dvaapůlkrát vyšší.

Při pátečním požáru, který hasiči likvidovali déle než dvanáct hodin, na místě zasahovaly profesionální jednotky z Jihlavy, Polné a Třeště a dobrovolní hasiči z Bedřichova, Luk nad Jihlavou a Zhoře.

Velitel zásahu si pak vyžádal i hasiče z chemické laboratoře z Tišnova, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

„Kolegové měřili asi na pěti stanovištích a ani podle pátečních měření, ani podle výsledků z pondělních protokolů nenaměřili v ovzduší žádné škodlivé látky, které by ohrožovaly život nebo zdraví lidí,“ pravila Musilová.

Hustý černý kouř byl přesto vidět na kilometry daleko. „Ještě během sobotního dopoledne se na mě lidé obraceli, že u nich byl pořád cítit kouř a spálenina. Ale škodlivost látek nebyla naměřena,“ sdělila mluvčí hasičů.

Páteční požár elektroodpadu v Jihlavě: