V Jihlavě hořel elektroodpad. Nevětrejte, vyzval magistrát

  • 18
Velký požár v jihlavské místní části Hruškové Dvory zasáhl v pátek před půl pátou odpoledne provoz firmy na zpracování elektroodpadu. Na místě zasahovalo sedm hasičských cisteren i chemická laboratoř. Požár se podařilo zlikvidovat až v sobotu před pátou hodinou ráno.

„Hlášení o požáru několika tun elektroodpadu přijala operátorka tísňové linky v 16:29. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Jihlavě, Polné a jednotky dobrovolných hasičů z Jihlavy-Bedřichova a Luk nad Jihlavou,“ sdělila mluvčí hasičů Petra Musilová. Na pomoc přijely i jednotky z Třeště a Zhoře.

Velitel zásahu si na místo vyžádal také chemickou laboratoř z Tišnova, vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. „Hasiči budou měřit přítomnost škodlivých látek v ovzduší,“ informovala mluvčí.

Magistrát upozornil místním rozhlasem a na sociálních sítích obyvatele Jihlavy a okolních obcí, aby si zavřeli okna a nevětrali. Podle svědků se v průmyslovém areálu firmy Enviropol ozývaly rány a černý kouř se valil přes sousední zástavbu. „Naštěstí vítr fouká směrem z­ města,“ hlásil v podvečer z místa reportér MF DNES. Plameny v areálu šlehaly i po sedmé hodině.

„Lokalizovat požár se hasičům podařilo v pátek před jedenáctou hodinou v noci. Z boxů hasiči vyvezli požárem zasažený elektroodpad. Úplná likvidace požáru proběhla před pátou hodinou v sobotu ráno. Příčina vzniku požáru zůstává nadále v šetření,“ uvedla Musilová.

V této provozovně nejde o první zásah hasičů. Na stejném místě hořelo i v prosinci 2018. Tehdy vyšetřovatelé zjistili, že požár, kterým vznikla škoda zhruba 2 miliony korun, zapříčinil akumulátor ukrytý v hromadě odpadu. Nešlo o úmysl ani nedbalost.