Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Mnozí nájemníci jihlavských bytů musí za svoz odpadu zaplatit dvakrát

  • 12
Desítkám lidí v Jihlavě hrozí, že budou muset dvakrát zaplatit poplatek za svoz a uložení komunálního odpadu pro letošní rok. Činí 680 korun. Může za to vyhláška města v kombinaci se zněním jednotlivých nájemních smluv a solventností majitelů pronajímaných bytů.

Vcelku neobvyklá vyhláška totiž ukladá za povinnost majitelům bytů, v nichž není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, zaplatit paušálně za svoz a uložení odpadu poplatek takový, jako by v bytě bydlel jeden člověk. Za úředně prázdný byt tak musí majitel zaplatit 680 korun.

Obvykle vlastník domu či bytu tyto peníze nechce hradit ze svého, a tak je vybírá od nájemníků, kteří tu žijí a nejsou hlášení. Povinnost nahlásit na úřadě nájemníka ve svém bytě v Jihlavě neexistuje.

„Zaplacením poplatku za byt si jeho majitel splní svou povinnost. Jenže už tím není splněna povinnost nájemníka vůči městu, tedy zaplatit poplatek za odpad za fyzickou osobu,“ konstatoval mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Poplatek za svoz odpadu totiž městu hradí osoba přihlášená k trvalému pobytu, případně cizinec přihlášený k dlouhodobému přechodnému pobytu, a to i v případě, že bydlí právě v pronajatém bytě.

Řešení? Poplatek v nájemném nebo změna trvalého bydliště

„Osoba je pak vedena jako dlužník a město po něm ze zákona musí požadovat úhradu poplatku,“ vysvětluje vedoucí ekonomického odboru magistrátu Jan Jaroš s tím, že takových případů už odbor řeší celou řadu.

„Často se setkáváme s tím, že vlastník bytu povinnost poplatku za prázdný byt přenáší na nájemníka. Ten se pak mylně domnívá, že má poplatek městu uhrazen. Tímto přístupem některých vlastníků bytů se stává, že občan může platit poplatek za komunální odpad dvakrát,“ doplňuje Jaroš.

Podle magistrátu by měl poplatek „z bytu“ hradit jeho majitel, aniž by peníze vybíral od nájemníka. „Tuto sumu by měl nejlépe rozpustit v nájemném. Ale to už je věcí dohody mezi vlastníkem bytu a nájemníkem,“ říká Radek Tulis.

Případně by se měl sám nájemník snažit nahlásit si v nájemním bytě trvalé bydliště. V tom případě už by byl v bytě někdo úředně hlášen a majitel bytu by nemusel za byt poplatek hradit. Pro nájemníka by to ale přineslo komplikace s administrativou a třeba i nutnost výměny občanského průkazu.