Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

Švédové nasoukali do auta a kufru sedm Syřanů. Jízda skončila v Jihlavě

  • 188
Policejní hlídka v úterý odpoledne zadržela u Jihlavy sedm syrských běženců, kteří seděli v osobním autě na zadním sedadle i v zavazadlovém prostoru. Autem napříč Evropou jely i malé děti. Namířeno měli do Švédska.

Neobvyklý telefonát z jedné čerpací stanice u hlavní silnice z Vídně do Jihlavy zaznamenali policisté na své tísňové lince. Jeden člověk jim hlásil, že si všiml podezřelého automobilu se švédskou registrační značkou. Zpozoroval totiž, že ve voze Opel Astra Kombi jede víc lidí, než je zákonem povoleno.

Brzy nato se ukázalo, že se nemýlil. „Existovalo také důvodné podezření, že by ještě další osoby mohly cestovat v zavazadlovém prostoru vozidla. Operační důstojník získal od volajícího informaci, že vozidlo pokračuje v jízdě směrem na Jihlavu. Okamžitě proto vyhodnotil nejpravděpodobnější trasy a vyslal na dané silnice nejbližší policejní hlídky,“ uvedla k případu mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková.

Uprchlická krize

Během necelé půl hodiny hlídka podezřelé osobní auto zastavila u Červeného Kříže, okrajové části Jihlavy, a nestačila se divit. V prostorách vozu totiž odhalila celkem sedm lidí, které neměly potřebné doklady pro pobyt na našem území. Na místo byli přizváni i policisté z cizineckého odboru.

„Řidiči vozidla bylo šedesát let, jeho spolujezdci šestadvacet. Oba zadržení jsou státními občany Švédského království. Tito dva muži přepravovali sedm běženců - osoby státní příslušnosti Syrské arabské republiky. Konkrétně se jednalo o tři dospělé a čtyři děti ve věku od tří do třinácti let,“ dodala Čírtková.

Cesta přes Německo a Dánsko nevyšla

Utečenci do České republiky přicestovali z Rakouska a měli namířeno přes Německo a Dánsko do Švédska. Policisté zadržené neprodleně eskortovali na krajské ředitelství, kde za přítomnosti tlumočníka zjišťovali jejich skutečnou totožnost.

„Poté jsme se třemi dospělými Syřany zahájili úkony správního řízení o povinnosti opustit území České republiky,“ konstatovala mluvčí. Následně byli všichni Syřané převezeni do záchytného zařízení pro cizince Bělá-Jezová. Současně probíhá i jednání o předání cizinců zpět do Rakouska.

„Vzhledem k tomu, že zde v daném případě bylo dáno podezření ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení ve formě spolupachatelství, byli oba Švédové, řidič i spolujezdec, zadrženi a policisté zahájili úkony zkráceného přípravného řízení,“ uzavřela Čírtková. Rovněž je podaný návrh na propadnutí vozidla, se kterým Syřané cestovali.