Pohřešovaná Jitka Zachariášová

Pohřešovaná Jitka Zachariášová | foto: Policie ČR

Žena odešla v neděli se psem, zatím ji nenašel vrtulník ani potápěči

  • 16
V neděli dopoledne odešla Jitka Zachariášová z Havlíčkova Brodu venčit psa. Od té doby se nevrátila. Policie po ní zatím bezvýsledně pátrá. Nepomohl policejní vrtulník, ani potápěči, kteří prohledávali už i kaskádu rybníků poblíž areálu brodské psychiatrické léčebny.

Měla to být obyčejná vycházka se psem, jakých už osmačtyřicetiletá žena podnikla spoustu. Z bydliště v Zahradnického ulici se vydala s malým světlým bišonkem Justýnou opatřeným červeným obojkem.

Venku měla být jen chvíli. „Nevzala si ani doklady, ani mobilní telefon,“ říká její syn Jan.

Jenže ona, ani pejsek, se domů nevrátili. V neděli odpoledne se proto rodina obrátila na policii. Od té doby ji policisté a hasiči intenzívně hledají. Zatím bez výsledku.

„Do pátrání se zapojily desítky policistů, hasičů a nasazen byl také vrtulník letecké služby policie,“ informovala v úterý v podvečer mluvčí policie v Havlíčkově Brodě Stanislava Miláčková.

Policie nevylučuje, že se stala obětí násilného trestného činu

Policisté vyhlásili celostátní pátrání, informace s popisem pohřešované předali všem hlídkám. Zároveň prověřili obvyklá místa, jako jsou nemocnice či nádraží. Pročesávali i pole a lesy poblíž bydliště.

„Proběhlo pátrání v terénu, v místech kudy žena pravidelně chodila s pejskem, byly prověřeny přístupové cesty a lesy v okolí,“ popsala dnes po poledni krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ve středu dopoledne se do akce vložili i policejní potápěči. Prohledávali vytipované vodní plochy v okolí havlíčkobrodské psychiatrické léčebny.

„Na místě byli čtyři potápěči s jedním plavidlem. Pátrání bylo zatím negativní,“ konstatovala Čírtková.

„Mamka obvykle chodila trasu v okolí psychiatrické léčebny a hlavního havlíčkobrodského hřbitova,“ uvedl Jan Zachariáš. Právě do těch míst se pátrání nejvíce soustředilo.

„Není vyloučeno, že se žena mohla stát obětí násilného trestného činu,“ připustila nejčernější možný scénář Stanislava Miláčková.

Lidé nabízejí pomoc, rodina prozatím spoléhá na profesionály

Policisté momentálně hledají zejména svědky, kteří ženu se psem mohli spatřit v neděli 28. července v době od 13:15 do 14 hodin. V tu dobu se podle policie údajně pohřešovaná žena měla pohybovat v lokalitě U Rybníčku v Havlíčkově Brodě.

Informace o pátrání a vzkazy rodině už od konce minulého týdne plní sociální sítě. Lidé nabízejí pomoc, posílají odkazy na nejrůznější organizace a kynology i se snaží rodinu v těžkých chvílích povzbudit.

„Plně věříme Policii České republiky, která má své postupy a má na to své trénované lidi,“ prozatím odpovídá Jan Zachariáš.

Jitka Zachariášová je vysoká přibližně 165 centimetrů, má střední postavu, vlnité černé vlasy a hnědé oči. Při odchodu na sobě měla šaty fialovo-černo-bílé barvy ke kolenům, džínovou bundu a botasky. Pes je bišonek bílé barvy slyšící na jméno Justýna.

„Žádáme občany, kteří mají informace o tom, kde by se žena v současné době mohla nacházet nebo pohybovat, aby se policistům přihlásili na lince tísňového volání 158,“ vzkázala Stanislava Miláčková.