Bývalý psí útulek v Třebíči musel být po zmizení jeho šéfa zrušen.

Bývalý psí útulek v Třebíči musel být po zmizení jeho šéfa zrušen. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Šéf útulku zmizel i s dotací města. Zpronevěra to není, uzavřela policie

  • 15
Dřívější šéf městského psího útulku v Třebíči může o něco klidněji spát, byť radnice dodnes neví, jak naložil s dotací 280 tisíc korun. Ochránce zvířat číslo jedna na Třebíčsku zmizel v květnu loňského roku. A s ním i peníze. Případ prověřovala policie, vyšetřování však odložila.

Více než čtvrt milionu korun třebíčská radnice tehdejšímu provozovateli útulku vyplatila v první polovině loňského roku. Zmizel chvíli poté a kromě dotace po něm zůstaly i dluhy za více než milion.

Kde jsou peníze, se nikdo nedozvěděl. Policisté však v mužově jednání prvky zpronevěry neshledali.

„Podali jsme trestní oznámení pro podezření na zpronevěru. Třebíčská policie nám však oznámila, že případ odkládá, protože se skutek nestal,“ uvedl vedoucí finančního odboru třebíčské radnice David Vojtan.

„Policisté nám v dopise doporučují, abychom věc řešili v občanskoprávním sporu,“ doplnil radní Pavel Heřman. Poznamenal, že netuší, zda bývalý provozovatel útulku třeba při výslechu nesdělil fakta, jimiž doložil, že více než čtvrt milionu nezpronevěřil.

Kde muž je, radní nevědí

Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková jen potvrdila odložení případu. „Z trestněprávního hlediska se pachatel ničeho nedopustil,“ řekla.

Kde nyní muž je, radní nevědí. On sám s médii nekomunikuje. Podle informací MF DNES byl nějaký čas v protialkoholní léčebně v Jemnici, provizorně žil v Pohořelicích a přivydělával si v prostoru hlavního nádraží v Brně.

Poté, co přestal komunikovat a radní nevěděli, kde je, převzalo město zařízení pro opuštěná zvířata do své správy. Vzhledem k tomu, že je na pronajatém pozemku, na němž chce majitel stavět novou budovu, hledalo pak jiné řešení. Rozhodlo se, že vybuduje útulek nový.

První výběrové řízení však nedopadlo podle představ města (psali jsme zde). Nyní už ví, kolik by zřízení útulku mělo stát. Společnost Jemnická Stavba ho za 14,4 milionu korun postaví v průmyslové zóně v Hrotovické ulici do 15. června příštího roku. Pak se zvířata z dvacet let provizorního útulku u zámku přestěhují.