ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Muže přepadli lupiči ve věku 14 a 15 let, také vykradli domy a odcizili auto

  • 81
Dva mladí hoši ve věku teprve 14 a 15 let stihli na Jihlavsku během posledních týdnů vykrást dva domy, přepadnout muže na ulici, ukrást auto a ještě s ním ujíždět policii. Po dopadení skončili v zařízení pro mládež.

Po obou mladících začala policie intenzivně pátrat poté, co v polovině července v centru Jihlavy přepadli náhodného muže. Nejprve ho kolem půl desáté večer ve Fritzově ulici požádali o drobné. Muž jim peníze dal a pokračoval v chůzi.

„Mladíci ale šli za ním a následovaly jejich další pokusy o kontakt a získání peněz. Netrvalo dlouho a přešli od slov k náhlému fyzickému napadení,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Muže srazili na zem a z peněženky mu vzali hotovost. Oběť utrpěla zranění, které muselo být ošetřeno. Škodu útočníci způsobili i na osobních věcech.

Kriminalisté rychle získali poznatky k oběma podezřelým hochům a zjistili, že kromě loupežného přepadení toho mají na svědomí víc. „V Třešti se vloupali do neobydleného domu a prodejního stánku. Dovnitř se dostali po vykopnutí dveří a za použití mačety, kterou předtím odcizili,“ popsala Kroutilová.

Po automobilové honičce se dal hoch na útěk

Povedenou dvojici policisté dopadli v Třešti minulý týden. Stalo se tak po dalším vloupání a dramatické honičce. Ve večerních hodinách mladí gauneři vnikli do oploceného areálu, odkud ukradli auto a odjeli s ním.

„Automobilu si ve městě všimli policisté a chtěli ho zastavit. Řidič ale na pokyny nereagoval a snažil se ujet,“ přiblížila policejní mluvčí. Zastavit kradený vůz se policistům podařilo po chvíli pronásledování. Spolujezdec se dal okamžitě na útěk.

Patnáctiletého řidiče hlídka zadržela. „Nejen že ještě nevlastní řidičské oprávnění, navíc měl pozitivní test na drogy a byl v pátrání, neboť utekl ze zařízení pro mládež,“ informovala Kroutilová. V centru Třeště policisté po chvíli dopadli i jeho čtrnáctiletého kumpána.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání staršího z mladíků. „Mladistvý byl obviněn ze spáchání tří provinění, a to loupeže, neoprávněného užívání cizí věci a krádeže,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí jihlavské kriminálky. Mladší z chlapců kvůli věku trestně stíhán být nemůže.

Oba mladíci byli po provedení nezbytných úkonů umístěni do příslušných zařízení pro mládež. Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ podotkla policejní mluvčí.