Při domovních prohlídkách kriminalisté zadrželi drogy za statisíce a desítky tisíc korun v hotovosti. | foto: Policie ČR

Policisté odhalili síť drogových dealerů, stíhají čtyřiadvacet lidí

  • 2
Policisté na Žďársku rozkryli síť dealerů drog. Při zátahu pět lidí zadrželi, z distribuce zakázaných látek obvinili 24 lidí a při domovních prohlídkách zabavili drogy za statisíce korun a desítky tisíc korun v hotovosti. Obviněným hrozí pět let vězení, hlavní postavě gangu až deset.

Odhalit rozsáhlou skupinu, která od loňského listopadu drogami zásobovala Žďársko a Velkomeziříčsko, se policistům podařilo mravenčí prací v terénu. Postupné nabírání nových poznatků vyvrcholilo zátahem, při němž bylo zadrženo pět lidí. Osvědčili se při něm i psovodi se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání drog.

„Provedli jsme jednu domovní prohlídku a čtyři prohlídky nebytových prostor. Při nich jsme zajistili téměř sto padesát gramů pervitinu, kolem sto padesáti kusů tablet extáze, více než sto gramů marihuany a finanční hotovost převyšující částku devadesát tisíc korun,“ uvedl vedoucí žďárské kriminálky Radek Uhlíř.

Hodnota drog, které by tak bez včasného zásahu kriminalistů skončily mezi jednotlivými uživateli, je vyčíslena na částku převyšující hranici tří set tisíc korun.

Zadržením pěti dealerů drog však práce kriminalistů neskončila. Následovalo odhalení zbývajících článků distributorské sítě. Kriminalisté nakonec zahájili trestní stíhání celkem čtyřiadvaceti osob. Všechno jsou to mladí lidé mezi osmnácti a čtyřiatřiceti lety.

Hlavní osoba celé skupiny může dostat dvojnásobný trest

„Třiadvacet osob bylo obviněno ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dvaadvacetiletý muž byl pro tento trestný čin obviněný ze spáchání zvlášť závažného zločinu,“ dodal Uhlíř.

Onoho dvaadvacetiletého muže vyšetřovatelé považují za hlavní osobu celé sítě. Podle nich má na svědomí jejich obstarávání drog, jejich přechovávání a následnou distribuci k dealerům, a v některých případech i ke koncovým uživatelům.

„V jednom z případů prodal postupně dalšímu dealerovi během čtyř měsíců kolem sta gramů pervitinu, za což inkasoval částku přes sto dvacet tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

„Za spáchaný přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy lze uložit trest odnětí svobody až na pět let. V případě zvlášť závažného zločinu se trestní sazba pohybuje od dvou do deseti let,“ konstatoval Radek Uhlíř. Případ žďárští kriminalisté dále vyšetřují.