Výrobci pervitinu dávali drogu i za hlídání dítěte a oblečení pro ně

  • 1
Policisté zadrželi skupinu sedmi lidí, kteří na Jihlavsku vyráběli a následně distribuovali pervitin. Dva z nich skončili ve vazbě. Jeden ze zadržených drogou platil mladé ženě za oblečení pro malé dítě nebo za jeho hlídání. Dvěma obviněným hrozí až deset let vězení.

Podezřelé zadrželi policisté ve spolupráci se zásahovkou z Dukovan minulý týden na několika místech Jihlavska. Provedli několik domovních prohlídek, při nichž zajistili kompletní varnu pervitinu, suroviny pro jeho výrobu, hotovou drogu i finanční hotovost v řádech desítek tisíc korun.

„Ze spáchání trestného činu byli obviněni tři muži. Ve dvou případech se jedná o recidivisty, kteří se na Jihlavsku opakovaně podílejí na výrobě a distribuci drog, především pervitinu,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Zbylí čtyři muži se podle kriminalistů na trestné činnosti nepodíleli.

Trestně stíhaní tak jsou tři muži ve věku 52, 26, a 22 let.

„Dvaapadesátiletý muž z Jihlavy a šestadvacetiletý muž z Jihlavska byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl vedoucí jihlavské kriminálky Radomír Němec.

Dvaapadesátiletého recidivistu, který byl z vězení propuštěn loni na jaře, kriminalisté viní mimo jiné z toho, že od loňského roku nabízel nebo prodal pervitin mladé ženě. „A to také například výměnou za oblečení pro malé dítě nebo výměnou za jeho hlídání,“ prozradila Čírtková.

Dva z obviněných poslal soud do vazby, třetí je stíhán na svobodě. „Dvěma obviněným mužům hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů. Třetí může dostat až poloviční trest.