Díky pohotové reakci chodkyně a zásahu městské policie se podařilo zabránit

Díky pohotové reakci chodkyně a zásahu městské policie se podařilo zabránit rozšíření požáru, který ve čtvrtek ráno vypukl v Zadní synagoze v Třebíči. | foto: Město Třebíč

Pohotová chodkyně upozornila na požár Zadní synagogy v Třebíči

  • 1
Jen díky všímavé chodkyni a rychlému zásahu městské policie se zabránilo rozšíření požáru v Zadní synagoze v Třebíči. V objektu, který je součástí památky Unesco, začalo hořet ve čtvrtek před šestou hodinou ráno.

Na operační středisko třebíčských strážníků zavolala žena, jež si ráno všimla kouře, který se valil z objektu synagogy v části, kde je umístěné informační centrum.

"Použila tísňovou linku městské policie 156. Nevím, jestli se přeťukla v čísle, nebo si uvědomila, že jsme jen několik desítek metrů od místa požáru," řekl velitel třebíčských strážníků Ladislav Prvák.

Na místo se ihned dostavila hlídka. "Plameny v okně a v prostoru kolem něj strážníci rychle zlikvidovali hasicím přístrojem, kterým mají vybaveny své vozy," popsal Prvák.

Strážníci hned také přivolali hasiče, ti pak provedli dohašení požáru. Příčinou byla zřejmě závada na elektroinstalaci větráku, nepříliš vhodně umístěného v dřevěném okně informačního centra v objektu, který těsně sousedí se samotnou Zadní synagogou.

"Vzniklé škody odhaduje městský úřad na maximálně několik desítek tisíc korun," uvedl k výši škody mluvčí radnice Ivan Přibík.