Jihlavské podzemí navštíví ročně desetitisíce lidí. Podzemí vděčí za svůj vznik...

Jihlavské podzemí navštíví ročně desetitisíce lidí. Podzemí vděčí za svůj vznik rozmachu hospodářství ve městě. | foto: MF DNES

Podzemí v Jihlavě navštívilo za dvacet let přibližně 300 tisíc lidí

  • 0
Správci jihlavského podzemí si připomněli výročí zpřístupnění katakomb veřejnosti. "Ve středu 29. června to bylo dvacet let, co se pro veřejnost otevřelo jihlavské podzemí," vysvětlil David Kočka, předseda občanského sdružení Georgii Agricola, které se o zpřístupněný okruh v podzemí stará.

Podzemí patří mezi největší jihlavská turistická lákadla - vedle zoologické zahrady, radnice, Brány Matky Boží a koupaliště Vodní ráj. "Za těch dvacet let si podzemí prohlédlo přibližně 300 tisíc návštěvníků," říká Kočka, který převzal post předsedy občanského sdružení Georgii Agricola v březnu letošního roku po dlouholetém předsedovi Jiřím Havlíčkovi.

Podzemí

Do jihlavského podzemí přijdou každoročně tisíce turistů. Ve svítící chodbě výprava vždy na několik minut zastaví.

Letní provoz je v podzemí od 9:00 do 17:00. Prohlídky začínají vždy v celou hodinu, vyjma 13:00 v době oběda. Sejít se musí alespoň tři osoby, pak se prohlídka koná. 98 procent jihlavského podzemí má po sanaci stěny z betonu.

Podzemí v úvodu devadesátých let nevypadalo dobře. V prohlídkovém okruhu je na jednom místě vidět, jak byly chodby zaneřáděné. Návštěvník tam uvidí spoustu suti a nepořádku.

Starý průvodcovský okruh byl naposledy otevřený v padesátých letech minulého století. "Uzavřen byl v roce 1953, aby pak byl otevřen až od roku 1991," zmínil David Kočka.

Podzemí funguje

Nadšenci, kteří se zajímají o jihlavské podzemí a jeho historii, měli i jeden velký sen. "V podzemí i v nabídce bychom neustále chtěli něco vylepšovat. Chystáme makety starých důlních strojů či maketu hornického skanzenu, který měl stát v lokalitě Ráj u výpadovky z Jihlavy na Znojmo a zřejmě se už nikdy nevybuduje," řekl David Kočka.

"Že v Jihlavě není skanzen, to je podle mě pro někdejší Královské horní město velká ostuda. Velká škoda. Deset let skanzen už mohl fungovat a mohl být de facto zaplacený," pokrčil rameny.