Už před několika lety jemničtí odkryli a zpřístupnili část středověkého podzemí...

Už před několika lety jemničtí odkryli a zpřístupnili část středověkého podzemí pod kostelem svatého Víta, které lze každoročně navštívit například přes letní sezonu. Kostel byl součástí zaniklého františkánského kláštera. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jemnice chce zpřístupnit vodovodní štolu i část bývalého stříbrného dolu

  • 0
Během dvou let by se Jemnice na Třebíčsku mohla dočkat zpřístupnění dvou podzemních prostor. Jednou je středověká vodovodní štola pod náměstím. Druhou jsou pozůstatky středověkého stříbrného dolu v části Podolí, který odkryli členové spolku Jamník.

Středověká vodovodní štola je 150 metrů dlouhá chodba tesaná ve skále. Vedla od vzdušníku ke kašně na náměstí. Je dva metry vysoká a metr široká.

„Chceme ji zpřístupnit, věříme, že by to bylo podobně atraktivní, jako bylo zpřístupnění podzemí ve Slavonicích. Zadali jsme vypracování projektové dokumentace, ale protože jde o hornické dílo, je to zdlouhavé. Budeme rádi, když se nám do roka podaří získat stavební povolení,“ míní jemnický starosta Miloň Slabý.

Vzdušník je jemnickou technickou památkou. Cihlová stavba na ulici Horní Valy sloužila k odpouštění vzduchu z vodovodního potrubí.

Vodu do města přivádělo dřevěné potrubí. Vodovod vedl z haltýře u někdejší klášterní zahrady do studny pod náměstím.

V dole by byla průchozí pouze suchá část díla

Stříbrný důl na Podolí by členové spolku Jamník chtěli zpřístupnit zpočátku jenom nárazově například dvakrát ročně při vhodných příležitostech - třeba při Dni evropského kulturního dědictví.

„Prováděli bychom suchou částí díla, protože mokrá část je na pohyb svízelná, je tam bahno,“ řekl předseda spolku Jamník Petr Vedra.

Spolek odkryl jedno patro dolu, druhé zatím odkrývat nebude, protože to se nachází pod těžní jámou, která sloužila jako divoká skládka. „Odkrývání by nebylo bezpečné,“ míní Vedra.

Nyní členové spolku postupně pracují na zabezpečení vstupu do dolu, aby hornické dílo mohlo být zpřístupněno. „Pracujeme tam pořád, ale letos nás výrazně zdržela jarní karanténa,“ poznamenal Vedra.

Ve spolupráci s muzejníky Jamník také dál mapuje další pozapomenuté hornické lokality Jemnicka.