Pralinky za 1,5 milionu si vyzvedli podvodníci, kamion do cíle nedojel

  • 34
V polovině září přijel do humpolecké balírny cukrovinek maďarský kamion. Naložil pralinky a čokolády za jeden a půl milionu korun. Vyložit ho měl v Belgii. Na místo ale nedojel, zmizel neznámo kde. Policisté po něm i jeho posádce pátrají. Nejspíš šlo o předem připravený podvod, který se může kdekoliv opakovat.

Firma Lion Products, která v Humpolci balí nejrůznější cukrovinky a vozí je do Belgie hledala dopravce, který by ji jednorázově přepravil plný kamion zboží do zahraničí. Svou zakázku nabídla prostřednictvím elektronické evidence volných přeprav.

„Na tuto nabídku dne reagovala firma se sídlem v Maďarsku, která poté objednavateli mailem zaslala potřebné dokumenty“, řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality na Vysočině Martin Petrák.

Podle dohody pak kamion jen o den později přijel do sídla firmy v Hálkově ulici v Humpolci. Jednalo se o bílou soupravu MAN s chladírenským návěsem. Tahač i návěs nesly maďarské registrační značky.

Řidič přijel i se závozníkem. Se skladníkem, s nímž hovořil anglicky, probral dokumenty a nechal si naložit zboží. Po naložení posádka s kamionem odjela. Na místo určení ale ani po několika dnech nedorazila a zboží odvezla na neznámé místo.

Při vyšetřování zmizení kamionu policisté přišli na několik podstatných nesrovnalostí, které naznačují, že šlo o předem dobře připravený podvod.

Firma, která zakázku získala, se mezinárodní přepravě nevěnuje

Narazili hned u maďarské firmy, která zakázku na jednorázovou přepravu nákladu získala. „Podle vyjádření jejího zástupce už tato společnost nejméně rok v mezistátní přepravě vůbec nepodniká a na nabídku přepravy rozhodně nereagovala,“ uvedla policejní mluvčí Monika Pátková.

A vzápětí se objevil další důkaz. Tahač i návěs byly opatřené registračními značkami ukradenými v Maďarsku. Majitele soupravy tudíž nemohou policisté vypátrat.

Proto kriminalisté zveřejnili záběry z kamerového systému v naději, že jim veřejnost pomůže vozidlo i jeho posádku najít. Kamion s označením MAN TGX 18.480 je celý bílý, návěs má chladírenské zařízení. Kromě kradených maďarských značek měl na zádi i maďarský znak pro přepravu potravin - černé písmeno D v zeleném poli.

Řidičem kamionu byl muž ve věku mezi 45 a 50 roky, vysoký zhruba 180 až 185 centimetrů. Měl zavalitejší postavu, snědší barvu pleti. Tmavé vlasy měl zakryté baseballovou čepicí. „Neměl viditelné jizvy ani tetování,“ dodala Pátková. Závozník vylezl z vozu jen na chvíli, jeho přesný popis tak policie nemá.

Policisté se obracejí na veřejnost nejen při pátrání po kamionu a jeho posádce, ale i při pátrání po nákladu. „Přivítali bychom svědectví osob, kterým by někdo nabízel k prodeji různé množství belgických pralinek a belgických čokoládových sušenek,“ poznamenala policejní mluvčí.

Podnikatelé by měli přepravní společnosti lépe prověřovat

Konkrétně se jedná o belgické čokoládové pralinky NH CUBE BOX 2014 balené v dárkových krabičkách bílé a červené barvy a o belgické čokoládové sušenky IBC 14 - BA - blue balené v dárkových krabicích modré barvy. Součástí nákladu byly i belgické čokoládové pralinky C.E.JDB 500 G - 2014 balené do dárkových krabiček šedohnědé a červené barvy s motivem pěticípých hvězd.

„Občany, kteří by mohli podat informace k vozidlu a osobám, po kterých pátráme, žádáme, aby se přihlásili na tísňové lince 158 nebo přímo na oddělení hospodářské kriminality v Pelhřimově,“ pravil Martin Petrák.

Ten zároveň nabádá představitele dalších podniků k opatrnosti. Vyšetřovatelé si totiž myslí, že tento případ nebyl ojedinělý a může se opakovat.

„Firmy, které si společnosti objednávají pro dopravu zboží, je nutné důkladně prověřit. Také při nakládce zboží je třeba zkontrolovat všechny dostupné údaje, i třeba zda souhlasí údaje v technickém průkazu vozidla s registračními značkami,“ pravil vedoucí krajské hospodářské kriminálky.