Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Gang podvedl 135 lidí, pracoval jako firma na poskytování půjček

  • 6
Desítky lidí okradla šestice mladých podvodníků, kterou odhalili jihlavští kriminalisté. Velice dobře organizovaná skupina z Olomoucka fungovala jako firma. Od lidí lákala peníze ve formě zálohy na přislíbenou půjčku. Podvodníkům hrozí až osmileté vězení.

Pro jihlavské policisty začal složitý případ poté, co přijali několik oznámení od lidí z regionu, kteří naletěli „společnosti“ nabízející půjčku. Aby ji dostali, museli složit údajnou vratnou zálohu na úhradu bankovních převodů. Žádnou půjčku ale nedostali a „zálohu“ jim nikdo nevrátil.

Policii se nakonec přihlásilo celkem 135 poškozených lidí z celého Česka. Nejčastěji přišli o sumu v řádech několika tisíc korun.

Nejvyšší sumu, přes dvacet tisíc korun, vylákali podvodníci od jedné z žen. Celkem si takto přišli na více než milion. Peníze utratili, žádnou půjčku nikdy nikomu neposkytli.

Velice dobře organizovaná skupina se při tom tvářila jako jedna z mnoha firem v oboru.

„Z různých míst republiky umisťovali na nejrůznější internetové stránky dotazníky pro zájemce o poskytnutí půjčky. Vystupovali pod různými názvy společností a zájemce kontaktovali z různých telefonních čísel,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Skupinu tvořili samí mladí lidé z Olomoucka

„Každý ve skupině měl svůj úkol. Někdo obstarával administrativu a telefonický kontakt se zájemci o půjčku, jiný zajišťoval obměnu mobilních telefonů a SIM karet, další zřizovali nové bankovní účty nebo sháněli lidi, na jejichž jména si konta zakládali,“ dodala mluvčí.

Gang podvodníků tvořili čtyři muži a dvě ženy, všichni ve věku od jednadvaceti do třiatřiceti let. Všichni žijí na Olomoucku, je mezi nimi i jeden cizinec. Už od počátku celá skupina jednala s tím, že žádnou půjčku neposkytne a peníze za zálohy si ponechá.

„Všech šest osob bylo obviněno z pokračujícího zločinu podvodu, přičemž každý z nich čin spáchal jako člen organizované skupiny a činem byla způsobena značná škoda,“ konstatoval Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality v Jihlavě.

Policie ve vyšetřování i nadále pokračuje. Už teď ale na základě poznatků vyšetřovatelů a spáchané škody hrozí obviněným trest odnětí svobody až na osm let.