Třebíčsko a Havlíčkobrodsko čeká o víkendu druhé kolo senátních voleb.

Třebíčsko a Havlíčkobrodsko čeká o víkendu druhé kolo senátních voleb. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

O víkendu do Senátu kandidoval za lidovce. A teď hodí hlas komunistům

  • 5
Na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku se bude o víkendu znovu volit. Oba regiony čeká druhé kolo senátních voleb. Nejúspěšnější kandidáti z prvního kola teď shání podporu od svých poražených soupeřů.

Poražený kandidát lidovců ze senátních voleb na Třebíčsku dá zřejmě ve druhém kole hlas komunistovi Josefu Zahradníčkovi. Přesto ale svým voličům Josef Herbrych starostu Studence nedoporučí.

Bublan může pomoci Zgarbovi

Petr Zgarba

Pokud o víkendu uspěje František Bublan, uvolní se jeho poslanecké místo. Na kandidátce za ním je exministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD), který ve volbách před dvěma lety neobhájil mandát.

Zgarba zatím nepotvrdil, že by poslanecké místo přijal. "Budu se rozhodovat, až to přijde. Ještě to není zdaleka jisté. Mně ale politika nechybí," uvedl.

Pokud by odmítl, byla by na řadě Marie Rubišarová Medová.

"Když to beru z ryze osobního hlediska a oprostím se od toho, že senátor už je vrcholně politická funkce, v níž se většinou rozhoduje podle stranického, a ne osobního stanoviska, tak je pro mě přijatelnější osoba starosty Zahradníčka. Znám ho osobně a vím o práci, kterou dělá," uvedl Herbrych.

O jeho podporu se přitom ucházejí i sociální demokraté, kteří mají ve druhém kole exministra vnitra Františka Bublana. Sám kandidát KDU-ČSL Herbrych ale nic takového neplánuje. Navzdory jeho předchozím slovům nejsou prý levicově zaměřené strany podle jeho gusta.

Podobné je to u Vlastimila Bařinky, který také neprošel do druhého kola jako kandidát Starostů. Ten sice asi vhodí lístek Františku Bublanovi (ČSSD), svým příznivcům ho však nenavrhne k podpoře.

"V pondělí jsem pana Bařinku navštívil," prozradil Bublan. Od moravskobudějovického starosty se dozvěděl, že oranžová volba ve druhém kole je pro něj menším zlem. Aktivně však ve prospěch Bublana vystupovat nebude.

O podporu dosluhujícího senátora Vítězslava Jonáše (ODS), jenž post neobhájil, se Bublan ucházet nebude. Jonáš ani nehodlá veřejně doporučit žádného z levicových kandidátů. "Nikdo se na mne neobrátil, a koho podpořím, si nechávám pro sebe. Pro mne není ani jedna varianta dobrá," řekl Jonáš.

Komunisté a sociální demokraté jdou na Brodsku ruku v ruce

Na Havlíčkobrodsku velmi stál postupující Tomáš Škaryd (ČSSD) o podporu komunisty Milana Plodíka, který zůstal těsně před branou druhého kola. Podařilo se mu ji získat.

"Máme k sobě přece jen blíž, jsme už trochu domluveni. Tomáš Škaryd bude dělat ve čtvrtek nějakou akci. Chce, abych tam přišel," řekl Plodík. Škaryda zřejmě podpoří i formou inzerce.

Škaryd už kontaktoval také chrudimského starostu Petra Řezníčka (SNK ED), který kandidoval do Senátu s podporou lidovců a získal téměř devět procent hlasů. Řezníček Škarydovi odpověděl, že pokud si o podporu řekne oficiálně ČSSD, tak to bude zvažovat.

"Zatím se tak nestalo," uvedl Řezníček. A tak prozatím nevyloučil podporu ani druhému postupujícímu kandidátovi - Janu Velebovi.

Do druhého kola neprošel ani Petr Lichtenberg (Svobodní), který nasbíral přes tři procenta hlasů. Preferovat v druhém kole nikoho nebude, a sám už ani nepůjde o víkendu volit.

"Nepodpořím v žádném případě ani jednoho. Jsou mi politicky hodně vzdálení. Oni dva jsou si naopak politicky dost blízcí," sdělil Lichtenberg.

Ani kandidátka ODS Magda Křivanová nechce veřejně pomoci žádnému ze dvou postupujících. Přesto připustila, že volit půjde a senátorem by měl být podle ní člověk z regionu. Tím je Škaryd, Veleba je ze sousedního Žďárska.

Podporu Škaryd získal od Zdeňka Juračky (TOP 09), jehož družstvo COOP vyvěsilo na prodejnách Škarydovy propagační materiály.

Marta Lederová za Suverenitu by spíše volila Velebu, neboť Škaryda osobně nezná.