Vysočinským podnikatelem roku se stal Lubomír Stoklásek, šéf Agrostroje

  16:05
Lubomír Stoklásek řídí pelhřimovský podnik, který je jedním z největších výrobců dílů pro světové značky kamionů, zemědělských či užitkových vozidel. Nyní uspěl v regionálním kole prestižní soutěže EY Podnikatel roku a na konci února jej čeká celostátní finále.

V regionálním kole prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2017 zvítězil Lubomír Stoklásek. Šéfa Agrostroje Pehlřimov na konci února čeká celostátní finále. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Porotu zaujala mezinárodní expanze, investice do rozvoje i finanční výsledky pelhřimovského Agrostroje a také výdrž osmašedesátiletého Lubomíra Stokláska.

„Konkurence na Vysočině byla tento rok mimořádně vysoká. Sešli se nám zde velice silní kandidáti,“ uvedla za organizátory soutěže Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY v České republice.

Svou profesní kariéru zahájil Lubomír Stoklásek jako projektový inženýr, postupně získával další zkušenosti v oblastech investic a výroby. Podnikat začal v roce 1992, nyní je majitelem pěti firem.

Do Agrostroje, jedné z nejstarších evropských firem vyrábějících zemědělskou techniku, zásadně vstoupil v roce 1997. Pod jeho vedením podnik prošel restrukturalizací. Nyní má okolo 2 600 zaměstnanců.

Vyrábí vlastní stroje i montážní celky pro významné nadnárodní koncerny, jako je třeba John Deere, Claas, Krone, DAF, Scania, Volvo a další.

EY Podnikatel roku

Krajský vítěz Lubomír Stoklásek postoupil do celostátního finále podnikatelské soutěže, které se bude konat 27. února v Praze. Vítěz z Česka se zúčastní světového finále, jež se uskuteční 13. až 17. června v Monte Carlu

Soutěž pořádá poradenská firma EY ve světě od roku 1986, do soutěže je nyní zapojeno 60 zemí světa na šesti kontinentech. Rozhodování o vítězi vychází z kritérií, jimiž jsou podnikatelský duch, inovace, čestnost, poctivost a osobní vliv, strategická orientace, finanční výsledky, celostátní či mezinárodní dopad.

V letošním roce Agrostroj plánuje nárůst tržeb na zhruba 6,5 miliardy korun, ostatní společnosti v holdingu se přidají s další miliardou.

„Máme nastartované další projekty. Pokud nebude nějaký problém ve světě, tak do let 2020 až 2021 předpokládáme, že bychom v rámci holdingu měli realizovat deset miliard korun ročně,“ řekl Stoklásek.

Agrostroj vyváží zhruba 98 procent produkce. Exportuje prakticky do celého světa, většinou však do západní Evropy a USA. Některé produkty směřují ale třeba i do Jižní Koreje nebo na Nový Zéland.

Dcery nebudou správnými strojaři, schopný je ale vnuk

Podnik je stoprocentně v českých rukou. Konkrétní osobní vzor Lubomír Stoklásek přitom nemá. Inspiruje se ale kupříkladu v Německu. „Řeknu vám, proč jsou Němci tak úspěšní. Převážná část tamní produkce se totiž realizuje v rodinných firmách,“ podotýká Stoklásek.

Rodinná firemní kultura je podle něj mnohem odolnější proti různým negativním ekonomickým vlivům, které ve světě byly, jsou a budou. Takové firmy jednak nemusejí vyplácet sto procent podílů akcionářům, ale třeba jenom jednu akcii pro rodinu.

„A přebytek kapitálu nedávají do štrozoku, ale investují do fabriky i do lidí. To je hnací motor rodinných německých firem. V Rakousku je to také,“ zmiňuje Stoklásek.

Agrostroj Pelhřimov, jehož stoprocentním vlastníkem je Lubomír Stoklásek (na snímku), je na Pelhřimovsku nejvýznamnějším zaměstnavatelem.

A má on sám následovníka z rodiny? „Dcery asi nebudou těmi správnými strojaři, ty se budou starat o to ostatní v holdingu. Ale myslím si, že mám velice schopného vnuka. Ten už je strojař takové tři roky, dostal průkazku číslo jedna na vstup do Agrostroje, někdy chodí se mnou po firmě. A když jsem si s ním dal závod ve skládání lega, tak byl asi o padesát procent rychlejší jako já. Takže ten potenciál tam je,“ usmívá se šéf pelhřimovské firmy.

Jeho vnukovi je devět let. A protože ředitel sám zamýšlí pracovat ještě dvacet roků, tak by jim to mohlo s výměnou pomyslného kormidla v Agrostroji klapnout.

Vsadil na modrou, zelenou a fialovou. Švýcaři by se mohli učit

Agrostroj pro své zaměstnance v Pelhřimově staví byty. Budou mít nadstandardní plochu 95 metrů čtverečních. „Stavba začala loni, první etapa by měla být hotová v roce 2019 a veškerá výstavba by měla končit v roce 2021,“ předpokládá Lubomír Stoklásek.

Firma své pracovníky také sváží autobusy z lokalit do třiceti kilometrů od Pelhřimova.

Podnik řešil třeba i barvy na stěnách výrobních hal. „Četl jsem, že švýcarští vědci deset roků bádali, jak vytvořit ideální pracovní prostředí. Za tu dobu vymysleli, že by se tam měla objevit modrá a zelená barva. My od roku 2002 stavíme haly a máme stropy modré, podlahy zelené a doplnili jsme to fialovou na nosných sloupech, protože provokuje myšlení. Kdyby nám Švýcaři zavolali, mohli si ušetřit deset roků bádání,“ zavtipkoval muž, který v uplynulých letech při pracovních cestách navštívil asi sedmdesát výrobních závodů světových značek.

„Myslím si, že naše pracovní prostředí je jedno z nejlepších v Evropě i ve světě. Samozřejmě ve srovnatelné výrobě,“ dodal.

Soutěž EY Podnikatel roku je celosvětová, přičemž měřítka jsou všude stejná. Finále se bude konat v červnu v Monte Carlu. Cesta do něj vede přes únorové české finále, které se uskuteční v Praze. Vysočina zatím ještě v celosvětovém finále zástupce neměla. V minulých ročnících se Podnikatelem roku na Vysočině stali Rudolf Penn, majitel Moravských kováren, a pivovarník Stanislav Bernard z Humpolce.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...