Obě ženy daly hlavy dohromady a pod značkou Datlové pokušení už třetím rokem ve Starči na Třebíčsku vyrábějí mnohem zdravější sladkosti. Jejich výrobky z datlí, bez lepku a laktózy jsou sladké i bez cukru. K ochucení jim stačí jen pár kvalitních ingrediencí.
Počátky experimentů s datlemi však sahají ještě dál. „Jsme spolužačky z vysoké školy, znaly jsme se celkem dlouho, ale po škole nás opět svedli dohromady naši synové, kteří se oba narodili v roce 2016. Začaly jsme se vídat a řešit běžné starosti a radosti matek na mateřské dovolené včetně toho, co svým dětem dávat k jídlu nebo na mlsaní,“ vzpomíná třiatřicetiletá Lucie Bastlová, která se od té doby stihla stát maminkou ještě dalších dvou dětí.
Průmyslově upravené potraviny plné sladidel tehdy obě zavrhly a Lucie Bastlová se raději vrhla do vytváření domácích laskomin. Výsledkem byly datlové kuličky, jež sklidily úspěch nejen u dětí, ale i dospělých „ochutnávačů“.
„Složení zahrnovalo jenom datle a kokos. Vyladěným poměrem těchto ingrediencí vznikla zdravá lahůdka, kterou bylo škoda si nechat pro sebe,“ přibližuje dvojice své začátky. Produkt pak kamarádky otestovaly na prvním jarmarku – a za pár hodin neměly co prodávat. Bylo tedy rozhodnuto, že se datlové pochutiny vydají mezi zákazníky.
Od bonbonů k lízátkům i různým příchutím
Start podnikání ovšem snadný nebyl. „Neskutečná byrokracie s vyřízením provozovny nás zprvu odrazovala, ale kdo se bojí, nesmí do lesa, a tak jsme nakonec po pár měsících přece jen zahájily provoz. Přišli první velkoodběratelé, e-shop, obchodní partneři, výběr dodavatelů surovin, který se ale několikrát kvůli kvalitě musel změnit,“ líčí čtyřiatřicetiletá Andrea Řídká.
Firma začínala výrobou datlových bonbonů s kokosem, postupně k nim přibyly nejen další tvary - lízátka a tyčinky, ale i příchutě - je jich už šestnáct a stále se mění. Na své si u nich přijdou třeba milovníci kávy, chilli, různých druhů ovoce nebo i ořechů, zázvoru či rakytníku. „Nejžádanější příchutě jsou káva, malina, jahoda a čokoláda,“ shodují se obě ženy.
Společné pro všechny výrobky z dílny Datlového pokušení je důraz na kvalitní ingredience. Kde to jde, jako třeba v případě sušeného tuzemského ovoce, snaží se dvojice využívat české dodavatele. U manga, kešu ořechů nebo i přímo datlí to samozřejmě možné není, i tam však musí suroviny plnit přísné nároky na kvalitu.
Konzumace datlí je podle Lucie Bastlové a Andrey Řídké zdraví prospěšná. „Pomáhají nejen k dodání energie, ale jsou i skvělým pomocníkem pro klidný spánek. Na druhou stranu obsažené látky zvyšují koncentraci či sexuální energii. Díky velkému množství minerálů, aminokyselin, vitaminů a ostatních látek také pomáhají ženskému tělu lépe se připravit na porod,“ vyjmenovávají benefity datlí kamarádky.
S teplou čokoládou je to nebe v hubě
Své produkty rády konzumují, byť i ony si musejí občas dát pauzu. „Jelikož máme výrobnu v druhém patře našeho rodinného domu ve Starči, musím se přiznat, že jsou dny, kdy nemohu datle ani vidět. Naopak, když vymyslíme novou příchuť, několikrát za den vyběhnu schody, abych ochutnala,“ líčí Andrea Řídká.
Nejoblíbenější jsou pro ni i nadále „startovní“ kokosové bonbony, ideálně namočené do čokolády. „Později se na jejich úroveň dostala verze s kešu a teď třeba jahodová,“ dodává Řídká s tím, že její manžel preferuje slaný kokos, pětiletý syn příchuť perníku.
„Mně osobně nejvíc chutná kakao, mým blízkým zase kávová, malinová nebo čokoládová varianta. Asi nic se ale nevyrovná čerstvě namočenému bonbonu v čokoládě, kdy je čokoláda ještě teplá - to je úplné nebe v hubě,“ vyznává se Bastlová.
Jde hlavně o kvalitu a správný poměr surovin
Samotný proces výroby si duo střeží, byť je zdánlivě snadný. Jde podle nich spíš o kvalitu a správný poměr surovin a o proces mixování a tvarování.
Jejich produkty dávají zákazníkům i příležitost k další úpravě – datlový základ si mohou vylepšit dle svého gusta. A nyní s blížícími se Vánocemi si tak vytvořit například zdravější verzi cukroví či rychlé pohoštění pro návštěvu.
„Dají se ozdobit čerstvým ovocem – banánem, jahodou, malinou či hrozny – a nechat je jen takto nebo je polít čokoládou. Lze z nich udělat i jakýsi sendvič, kdy se mezi dva bonbony umístí kolečko banánu, propíchnete vše párátkem a celé namočíte v čokoládě. Když vše dozdobíte lyofilizovaným ovocem či oříšky, vznikne luxusní dezert,“ shodují se ženy.
Své výrobky nabízejí na e-shopu www.datlovepokuseni.cz, kde lze koupit i prověřené doplňkové zboží, třeba kvalitní čokoládu, ořechy, ořechová másla či alternativní mouky.
Existují speciální verze pro ženy i pro rodiče
Velkou část datlového odbytu tvoří online farmářské tržiště Scuk.cz, produkty míří i do kamenných prodejen, kaváren, bezobalových obchodů. Obě ženy se rády účastní i trhů, těm teď však kvůli proticovidovým nařízením vlády opět odzvonilo. Před Vánocemi jsou pak datlové mlsky i tipem na netradiční dárek.
V nabídce si lze vybrat dárkovou sadu podle toho, komu je určena. „Pro dítě takovou, kde nejsou příchutě jako káva a chilli, pro manžela, jenž si potrpí na zajímavější chutě, máme třeba slaný kokos a kešu. Nechybí verze pro ženy, které milují ovocné chutě, jako je malina a jahoda. Rodičům se zase může hodit sada s blahodárným rakytníkem a zázvorem,“ vyjmenovává Andrea Řídká.