Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teplovod z Dukovan do Brna je v územním plánu roky. Utopie, tvrdí obce

  14:57
O teplovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna se mluvilo už v dobách socialismu, ale nikdy nebyl realizován. Roky je v celé záležitosti za téměř tři miliardy korun mrtvo. Přesto teplovod je i v novém územním plánu Jihomoravského kraje. V obcích, kudy by vedl, to však považují za utopii.

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zatímco na jihu Čech projekt teplovodu z temelínské jaderné elektrárny směr České Budějovice stále žije a dokonce už má některá důležitá razítka, u Dukovan je ve stejné oblasti mrtvo.

Před šesti lety se přitom zdálo, že záměr zásobovat Brno dukovanským teplem, který pochází ještě z dob socialismu, se přece jen dočká realizace. Tehdejší kalkulace hovořila o ceně zhruba 2,7 miliardy korun. Vzdušnou čarou jde o vzdálenost zhruba 35 kilometrů. Hotovo mělo být dokonce už v roce 2018. Jenže vše zase usnulo.

Že vůbec někdy takové plány existovaly, ovšem stále dokládá čára v novém územním plánu Jihomoravského kraje, který ještě na poslední chvíli schválilo bývalé vedení kraje v čele s hejtmanem Haškem.

Před několika lety se argumentovalo tím, že Brno by díky teplovodu mohlo mít stabilní nízké ceny za vytápění domácností a ještě by bylo aspoň částečně nezávislé na dodávkách plynu z Ruska. ČEZ tehdy uváděl, že by měl projekt i další přidanou hodnotu.

Územní plán blokuje koridor pro teplovod už od roku 1994

K elektrické energii vyprodukují Dukovany navíc i teplo. To ČEZ nikomu neprodává. Jeho přesun do Brna by mohl mít nejen ekonomický, ale i ekologický aspekt.

„Musím zjistit, proč to v územním plánu už od roku 1994 figuruje. A proč se s tím nic neděje. Pokud by byla možnost, že by se s tím něco dít mohlo, začneme to projednávat,“ prohlásil Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu) krátce po svém zvolení do funkce náměstka jihomoravského hejtmana pro územní plánování.

Zároveň upozornil, že pokud zjistí, že jde o neprůchodnou věc, bude se vedení kraje zamýšlet nad tím, zda by nebylo lepší území pro stavbu teplovodu dál neblokovat.

Desítky kilometrů dlouhý koridor ochranného pásma pro teplovod o šířce 200 metrů v krajském územním plánu míří od Dukovan na Vysočině přes katastry jihomoravských obcí včetně Ivančic a Oslavan až k Brnu-Bosonohám.

Potrubí mělo vést v hloubce nejméně metr pod zemí, v katastru Tetčic měl být pro něj kilometrový tunel pod kopcem Bučín. Nad terén by se ocelový had vynořil jen při překonávání řek. Rozvod potrubí po Brně si měl řešit samostatný městský územní plán.

Obce plán na zásobení Brna teplem považují za fantasmagorii

Před čtyřmi lety proti plánování teplovodu důrazně vystoupily právě Tetčice. Jejich zástupcům vadilo, že by potrubí proťalo cennou a jedinou lokalitu pro výstavbu rodinných domků. Věcí se zabývaly i soudy. Tetčický starosta Jan Šon dnes říká, že v podkladech obec stále s teplovodem počítá.

Emoce už ovšem opadly, protože se ustoupilo od nutnosti dodržet poblíž obce 200metrové ochranné pásmo. „Slíbili nám, že bude padesátimetrové. V té lokalitě se ale stejně moc nestaví, zatím jsou tam převážně nezasíťované pozemky soukromých vlastníků,“ uvedl Šon.

On sám je vůči projektu skeptický. Nevěří, že by se voda v trubkách udržela na takovou vzdálenost teplá. V nadsázce si myslí, že by se jí Brno spíš ochlazovalo. „Plánovalo se to, když mi bylo osmnáct, dnes je mi pětačtyřicet. Nepočítám s tím, že se to někdy postaví,“ mávl rukou.

Starosta Omic Petr Kadela za dva roky, co je ve funkci, o teplovodu nic neslyšel. „Ale když zjišťuju, kudy má vést a že se má budovat kilometrový tunel pod Bučínem, tak mi to připadá jako nějaká fantasmagorie,“ prohlásil.

Na ČEZ padl dotaz na teplovod naposledy loni. V souvislosti s řešením energetické koncepce Brna. „Letos ale žádný další zájem neregistrujeme,“ konstatoval mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Třebíčsko zájem nemá, vytápění si vyřešilo po svém

Brno se chystá energetickou koncepci aktualizovat. Kdy přesně, zatím nikdo neumí říct. „Stále se to překresluje, ale reálně se nic nechystá. Je otázka, nakolik potřebný celý projekt je. I s ohledem na to, že spotřeba tepla i díky zateplování a energetickým úsporám klesá,“ podotkl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Dukovanské jaderné bloky budou fungovat přibližně do roku 2037. Okolo výstavby nových vláda a ČEZ zatím jen přešlapují - plány už nabraly čtyřleté zpoždění. I to sehraje roli při kříšení, či naopak pohřbívání plánů na teplovod.

Také při stavbě nového dukovanského bloku by ovšem šlo teplovod připojit. Princip by zůstal stejný. „Byl by potřeba tepelný výměník umístěný blízko turbíny. Jde o docela jednoduché zařízení. Pára by se odebírala z turbíny a předávala by ve výměníku teplo vodě, která by ho potom dopravovala do Brna,“ vysvětlil Bezděk základní princip.

Okolní města včetně Třebíče o přísun tepla z Dukovan zájem neprojevila, vytápění už mají zajištěno jinak. Loni však elektrárna zaregistrovala dotaz na napojení případných skleníků v její blízkosti. „I tohle lze technicky zrealizovat. Záleží na investičních a provozních nákladech a na velikosti odběru tepla,“ doplnil Bezděk.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...