Z pivomatu v Uhřínovicích na Jihlavsku se stalo poutní místo, kam mířili...

Z pivomatu v Uhřínovicích na Jihlavsku se stalo poutní místo, kam mířili turisté, cyklisté, ale o letních večerech i místní. V obci se zhruba 70 obyvateli by se klasická hospoda neuživila. Jenže nový protikuřácký zákon tuto libůstku, která se proslavila po celém světě, zrušil. | foto: ČTK

Pivomat nahradil v malé vsi na Jihlavsku hospodu. Ta by se neuživila

  • 147
Zhruba před rokem zřídil Martin Povýšil v Uhřínovicích, malé obci na Jihlavsku, malý pivovárek. A přišel i s nápadem umístit do obce automat na čepované pivo, takzvaný pivomat. Ten je na budově obecního kulturního domu. Podnikatel tvrdí, že se mu sbíhají pozitivní ohlasy z celého světa.

Martin Povýšil ve svém malém pivovárku vaří jedenáctku ležák s názvem Ruprenz, což je původní název Uhřínovic. Maximální dávka, kterou je schopen najednou navařit, je 200 hektolitrů piva.

"V obci není hospoda, neuživila by se tu, tak vznikl takovýto nápad. Myslím, že je to problém více vesnic a toto bylo řešení, jak pivo mezi lidi dostat alespoň v létě," nastínil. Automat bere pouze kovové mince a půllitr vyjde na 20 korun.

"Zájem o pivo z automatu je, ale je to nárazové. Občas přijedou cyklisti nebo turisti. Místní vypijí piva minimum, jsme vesnička malinká," dodal.

Automat mu zhotovil na zakázku jeho známý. "Automaty vyrábí na koleni a vyrobil mi jeden na zakázku. Je to vlastně unikát," dodal Povýšil.

"Odezvy mám úžasný z celé republiky i z Jižní Ameriky, nebo třeba Německa a Švýcarska, všem se to líbí a jsou z toho nadšení," dodal Povýšil. O vybudování byznysu ale neuvažuje, o dalším rozšíření pivomatů nepřemýšlí. "Je to rarita udělaná pro vlastní potěšení a pro obec," dodal.

Plnoletost pozná podle občanky

Automat je i zabezpečen proti čepování alkoholu nezletilým. "Má čtečku občanky, která pivo nevydá mladším osmnácti let,“ vysvětlil Povýšil.

"Čtečka odečítá datum narození od aktuálního data, na občanku pod osmnáct let pivo nenatočí. Čtečku vyrábí firma, která na to má dokonce evropský patent," dodal pivovarník.

A podle něj neobstojí argument, že by si mládež mohla doklady vypůjčit jinde, či natočit pivo přes starší kamarády. "To už je zase problém toho, kdo mu tu občanku půjčí, to už je zneužití dokladů," dodal.

Podobný pivní automat fungoval i na cyklostezce u Ústí nad Orlicí. "O tom automatu u Ústí jsem slyšel, že už nefunguje, že ho snad rozbili vandalové," dodal Povýšil.