Cisterna ve Sněžném na Žďársku, kde se kontaminovaná voda z pole dostala do

Cisterna ve Sněžném na Žďársku, kde se kontaminovaná voda z pole dostala do místní studny. | foto: Jitka Voglová, MF DNES

Pitná voda z kohoutků nepoteče ve Sněžném na Žďársku až do středy

  • 0
Obyvatelé městyse Sněžná na Žďársku jsou už pátý den bez pitné vody. Z obecního vodovodu jim poté, co bouřka minulý týden spláchla hnůj z pole do jedné z obecních studní, teče pouze voda užitková. K cisterně, která přijíždí jednou denně, budou muset lidé ve Sněžné chodit až do středy.

"To nejhorší už vodovodem odteklo, ale na pití, na vaření ani na mytí nádobí zatím tuto vodu doporučit nemůžeme. Čekáme, jak dopadne rozbor jejích vzorků," řekl místostarosta Sněžného Josef Klíma.

Cisterna ve Sněžném na Žďársku, kde se kontaminovaná voda z pole dostala do

"Vodojem i odkyselovací zařízení jsme nechali vyčistit, stejně tak kontaminovanou studnu," sdělil Klíma. Testování vody na všechny látky, které by se mohly po znečištění ve vodě objevit, ale trvá několik dní.

O tom, co všechno se do obecní studny mohlo dostat a jak moc by mohla být voda v místním vodovodu nebezpečná, nechce zatím pracovník Krajské hygienické stanice ve Žďáru nad Sázavou Josef Roháček spekulovat.

Fekální bakterie? Asi ano

"Močka tam bude s velkou pravděpodobností, takže je třeba počítat s nějakými fekálními bakteriemi. Déšť byl ale tak prudký, že mohl splavit i cokoli jiného," uvedl hygienik. 

Dodal, že ale není třeba šířit paniku, když se neví, co a případně v jaké koncentraci ve vodě bylo. Pokud však lidi začne v těchto dnech trápit průjem, měli by mu věnovat větší pozornost a určitě navštívit lékaře.

Podle místostarosty se dalo této nehodě při tak silném dešti jen těžko zabránit. Přesto slíbil, že se bude obec snažit zlepšit opatření, která mají pitnou vodu chránit.