Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Písně mi buší do hlavy a nedají pokoj, říká autorka Zpívané češtiny

  15:30
Domácí nahrávky Veroniky Hajníkové, které usnadňují učení vyjmenovaných slov a osvětlují taje českého jazyka, si získaly velkou popularitu u žáků, rodičů i pedagogů. Proto se je maminka dvou dětí rozhodla nahrát na profesionální album. Na CD s názvem Zpívaná čeština spolupracuje s Michalem Stulíkem, baskytaristou populární kapely Mirai.
Mezi velké vášně maminky dvou dětí patří kromě hudby, skládání písní a psaní...

Mezi velké vášně maminky dvou dětí patří kromě hudby, skládání písní a psaní textů také zahrádkaření. Přímo na své zahradě na okraji malé vsi na Bystřicku hospodaří ekologicky. | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Jak jste se k muzice dostala?
Jako dítě jsem chodila do kytarového kroužku v domě dětí a mládeže v Pardubicích, odkud pocházím, konkrétně k Radkovi Novákovi z pardubické kapely Poupata. Bylo to moc fajn, i když jsem se tam naučila spíš jen takové táborákové hraní. Co se týče psaní básniček, tak až zpětně si uvědomuji, že mě tato schopnost a záliba provázela vlastně po celé dětství. Veršovala jsem třeba divadlo na letním táboře nebo psala básně na cokoliv, co se mi stalo nebo mě inspirovalo.

Před dvěma lety jste obě svoje schopnosti spojila dohromady a pustila se do skládání písní. Mělo to nějaký důvod?
Přišlo to samo. Něco se mi třeba přihodilo, tak jsem o tom složila písničku - jen tak, pro sebe. Když přijde nějaké téma, nápad, myšlenka, mám pocit, že mi píseň buší do hlavy a nedá pokoj, dokud ji nenapíši. Vezmu papír a rychle vše zapisuji, případně nahrávám na diktafon. Většinou mi to ani netrvá moc dlouho, musí to ze mě hned ven. Takže se považuji spíš za zapisovatelku písní, které ke mně samy přicházejí. Když mám potom nápěv, hraji si se slovy, hledám rýmy. Tato fáze mě také moc baví. Trochu jiný postup je to samozřejmě v situaci, kdy je jasně dané téma - jako v případě Zpívané češtiny.

Jak tento nápad vlastně vznikl?
Po nějaké době skládání písní mě napadlo, že když už se tomu věnuji, mohla bych vytvořit i něco pro děti z komunitní školy, kterou jsem pomáhala zakládat. Do první třídy tam tehdy docházela i má dcera Mia. Rozhodla jsem se tedy složit píseň na abecedu, aby si ji děti dobře zapamatovaly. Kupodivu to šlo lehce, bylo to hravé, veselé a bavilo mě to. Přinesla jsem výsledek učitelkám do školy a ty byly nadšené.

Jaká témata následovala?
Učitelky si hned přály skladby na souhlásky a samohlásky. A jak učiva přibývalo, skládala jsem další a další písničky s češtinářskou tematikou, například na vyjmenovaná slova. Nakonec jsem vytvořila ucelený projekt zpívané češtiny, který je na světě přibližně jeden rok.

Kudy pak vedla cesta od domácích nahrávek k profesionálně zpracovanému albu?
Písničky, které byly jen obyčejně nahrané na mobil, se začaly poměrně rychle šířit, lidé si je přeposílali, doporučovali si je navzájem. A já se docela styděla je v takové „domácí“ podobě nějak propagovat nebo posílat dál. Tak vznikla myšlenka nahrát je nějak lépe, kvalitněji.

Nahrát profesionální CD asi není úplně snadné. Jak jste na to získala prostředky?
Peníze jsem sehnala přes platformu Hithit. Musela jsem písničky kvůli tomu také trochu propagovat, takže jsem natáčela videa na kanál YouTube. A rázem přibývaly stovky až tisíce zhlédnutí, začaly mě oslovovat i učitelky z dalších škol. V kampani si písně nakonec koupilo, respektive předplatilo kolem čtyř stovek lidí. Získala jsem tak základní sumu na natočení alba, která pokryla většinu nákladů. Zároveň jsem se i ujistila, že je o Zpívanou češtinu skutečně zájem.

Veronika Hajníková

  • Čtyřiatřicetiletá žena pochází z Pardubic. Na kytaru začala hrát jako dítě v kroužku při domu dětí a mládeže v Pardubicích. Odmalička se věnuje i psaní básní.
  • Vystudovala etnologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.
  • V minulosti žila hodně dobrodružně, několik let bydlela i v jurtě.
  • V Brně spoluzaložila lesní školku, později v Nedvědici s několika dalšími spolupracovníky komunitní školu Jasan, jež funguje dodnes; spadá pod Základní školu ZaHRAda v Tišnově.
  • Nyní se věnuje skládání písní. Ve spolupráci s Michalem Stulíkem, baskytaristou skupiny Mirai, finišuje s vydáním alba Zpívaná čeština, které je určeno především pro děti, učitele a rodiče školáků.
  • Má osmiletou dceru a tříletého syna. S manželem žijí v malé vesnici poblíž Bystřice nad Pernštejnem.
  • Mezi její vášně patří i péče o rodinný dům a rozsáhlou zahradu, již obhospodařuje v ekologickém duchu.

Na albu, s jehož vydáním nyní finišujete, se podílí i Michal Stulík, baskytarista skupiny Mirai. Jak tato spolupráce vznikla?
Michal mi měl původně pomoci pouze s natočením demoverze, ale projekt ho zaujal a nakonec souhlasil, že spolu uděláme celé album. Jelikož já nejsem natolik zdatná a zkušená kytaristka, i můj zpěv nakonec doprovází na kytaru on. Do projektu také přispěli svými skvělými schopnostmi i profesionální hudebníci Richard Scheufler mladší, který se postaral o bicí a zvuk, a kytarista Marcus Tran. Musím říct, že bylo celkem zábavné sledovat tyto muzikanty, co dělají normálně úplně jinou hudbu, jak si pobrukují písničky s vyjmenovanými slovy. Pochvala od nich pro mě byla opravdu pocta a myslím, že i pro ně to byla zajímavá pracovní změna.

Jak na natáčení vzpomínáte?
Myslela jsem si, že přijedeme do studia, nahrajeme kytaru, nahrajeme zpěv a bude to. Nečekala jsem, že tam budou další dva hudebníci, kteří tomu dodají šťávu hraním na bicí či basovou kytaru. Také mě zaujalo, jak se v procesu natáčení opravdu pečlivě volí každé slovo, každý tón, aby se z těch několika verzí vokálu, co jsem nazpívala, poskládal ten skutečně nejlepší výsledek. I vlivem toho nakonec album vyjde o něco déle, než jsem původně předpokládala - nejspíš během léta. Věřím ale, že důkladnost, s níž je připravováno, se vyplatí a na výsledku to bude znát. Natáčecí dny pro mě byly obrovská zkušenost a vlastně vždy i taková malá dovolená, výlet do jiného světa, světa muziky a hudebního průmyslu.

Jaké písničky lidé na albu najdou?
Album Zpívaná čeština aneb Zrušme pětku z diktátu! obsahuje celkem sedmnáct písniček. Díky nim se žáci snáz naučí vyjmenovaná slova, samohlásky, tvrdé, měkké a obojetné souhlásky, abecedu, pády či vzory. Cílovou skupinou jsou děti, které dané učivo ve škole zrovna probírají, potažmo tedy učitelé na základních školách, a samozřejmě i rodiče žáků. A z vlastní zkušenosti vím, že se písničky líbí i mnohem mladším dětem, které tak umí dané učivo dlouho předtím, než s ním začnou pracovat ve škole. Mně třeba přijde ideální si CD pořídit do auta, kde se děti během cesty mohou nenásilnou hudební formou školní látku učit. Koupit jej lze přes moje webové stránky.

Jste i autorkou textu k songu Mír začíná v nás, kde zpívají i hvězdy jako Lucie Bílá, Debbi, Pokáč, Olga Lounová nebo Jan Bendig. Jak vznikla myšlenka na tento typ skladby?
Bylo to v době, kdy vznikala kvůli válce na Ukrajině celá řada písní. Všechny ale byly jen o válce jako takové. O tom, že je špatná, jak je to smutné… Přišlo mi škoda, že někdo známý nevyšle do světa i nějaké pozitivní poselství, skladbu, co lidem dodá naději, sílu. Navíc věřím, že myšlenky i slova, která člověk říká nebo zpívá, mají obrovskou moc. A budeme-li tvořit takto vědomě lepší obraz světa, bude to fungovat mnohem lépe.

Jak jste nadchla pro tuto ideu i další protagonisty?
Zrovna jsem tehdy odjížděla do studia na další natáčení Zpívané češtiny a myšlenka na takovouto píseň mi urputně vězela v hlavě. Měla jsem představu, že se v ní budou opakovat pořád dokola nějaká silná slova - něco jednoduchého, aby si je lidé mohli zpívat jako mantru. Napsala jsem tedy text a zkusila ho nabídnout Michalovi Stulíkovi s tím, že bude-li se mu zdát dobrý, může se na něj pokusit složit hudbu. A on ve studiu, ve stejném napojení, jako jsem já vytvořila text, složil i melodii. Shodli jsme se, že by to měl být společný song více celebrit, což se nakonec, po nemalém organizačním úsilí, povedlo.

Jaké bylo natáčení?
Skvělé. Všichni byli moc příjemní a bylo to takové hodně pohodové a uvolněné. Vyzkoušela jsem si díky tomu částečně i roli režisérky. Výsledek splnil mé očekávání a věřím, že se písnička dostane do rádií, oblíbí si ji i posluchači a naplní se tak cíl skladby. Zatím si lze song poslechnout na YouTube.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Dominanta žďárského náměstí změní podobu, město opraví Starou radnici

24. dubna 2024  14:41

Jedna z dominant žďárského náměstí Republiky, pozdně renesanční budova Staré radnice, změní brzy...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Lidé váží i dvouhodinovou cestu. Oblíbená novoměstská tančírna láká na parket

24. dubna 2024  8:36

Parta středoškoláků, senioři, lidé středního věku. Ženy, muži, zkušení tanečníci stejně jako...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...