Stánky s občerstvením na náměstí zachovejte, žádají Jihlavané v petici

  14:04
V příštím roce se začne měnit jihlavské Masarykovo náměstí. Vedení města plánuje velkou revitalizaci celého prostranství, sadbu stromů i odstranění dřevěných stánků s občerstvením naproti obchodnímu domu Prior. S tím ale někteří obyvatelé nesouhlasí a za zachování stánků sepsali petici.
Možnost zachování stávajících stánků na náměstí projednávalo vedení magistrátu...

Možnost zachování stávajících stánků na náměstí projednávalo vedení magistrátu několikrát. Naposledy na základě podnětů veřejnosti minulý rok s tím, že zachovány nebudou. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Online petiční list má aktuálně 83 signatářů. „Připojuji se pro setrvání stánku. Mohly by být zmodernizovány. Nevidím problém, proč v kombinaci se zelení by tam nemohly zůstat,“ ptá se například Jakub Komár. A Radim Tesař dodává: „Není chytré rušit jediné, co na náměstí opravdu funguje.“

Možnost zachování stávajících stánků město projednávalo již několikrát. „Naposledy na základě podnětů veřejnosti minulý rok s výstupem, že zachovány nebudou,“ uvedl mluvčí radnice Radovan Daněk.

Revitalizace Masarykova náměstí je dlouhodobá záležitost, která se bude dělat v několika etapách. Stát by měla přibližně 200 milionů korun bez daně.

Majetkový odbor města má s jednotlivými majiteli stánků uzavřeny smlouvy na pronájem pozemků. Počítá se s tím, že v rámci revitalizace náměstí budou smluvní vztahy ukončeny.

Magistrát by ale uvítal diskusi a setkání s autory petice. „O současné petici za zachování stánků víme jen ze sociálních sítí. Nikdo se na nás s konkrétními požadavky neobrátil. Je třeba pojmenovat, jaký je cíl petice, zda jde o zachování dotčených provozoven na náměstí nebo jde o oživení středu náměstí, či má petice jiný cíl. Uvítáme, budou-li autoři petice kontaktovat Útvar městského architekta, se kterým svůj cíl prodiskutují,“ vzkazuje mluvčí Daněk.

Občerstvení má být v provozovnách po obvodu

S původními trvale umístěnými stánky na náměstí nepočítají ani architekti. Systém rychlého občerstvení by ale z jihlavského Masarykova náměstí ani po revitalizaci neměl zmizet.

„Primárně by měly občerstvení zajišťovat provozovny v domech po obvodu náměstí, kterým revitalizace připraví lepší podmínky, jako jsou prostornější chodníky pro zahrádky či bezbariérové propojení na střed náměstí. Na náměstí by se měly konat sezonní trhy, jarmarky a kulturní akce. Útvar městského architekta proto doporučuje, aby při rušení stánků město jednalo s provozovateli o možnosti přesunu provozů do domů po obvodu náměstí nebo městských domů v centru,“ vysvětluje Daněk.

Primátorka Karolína Koubová (Fórum) a její náměstek Petr Ryška (ODS) souhlasí s tím, že služby ve stánku jsou v Jihlavě oblíbené a vyhledávané a rozumí tomu, že by obyvatelům chyběly. Koubová by si přála, aby lidé po dobu revitalizace náměstí nepřišli o tuto službu. Nějaké hezčí občerstvovací stánky by podle ní na náměstí měly po dobu revitalizace být. Práce totiž mohou trvat přibližně deset let.

Podle náměstka Ryšky bude záležet především na diskusi s architekty a majiteli provozoven rychlého občerstvení. On sám si umí představit umístění stánků i v rámci revitalizovaného náměstí. V žádném případě by ale podle Ryšky neměly na náměstí zůstat ve stávající podobě.

Změny v parkování a zeleni za 200 milionů

Architektonická soutěž na revitalizaci Masarykova náměstí byla ukončena v roce 2018. Vítězný návrh zpracoval atelier MCA, který zastupují Miroslav Cikán, Pavla Melková a Radek Novotný.

Odhad ceny navržených úprav prostranství je podle dřívějších údajů města 200 milionů korun. Úpravy chce radnice dělat po etapách rozvržených do několika let.

Architektonická studie navrhuje například změny parkovacích míst a zeleně. Oproti současnému stavu počítá s dvojnásobným počtem stromů. Navrhuje 103 dřevin oproti současným sedmapadesáti. Nosným prvkem úpravy náměstí je dvojitá stromová alej při jeho západní straně. Ta má vytvářet stinné prostředí v kontaktu s obchody, restauracemi a kavárnami.

Dalším novým zeleným prvkem budou tři skupiny stromů. První z nich je plánovaná naproti radnici, druhá pod budovou Prioru a třetí v místě současného parkoviště na spodní straně náměstí.

Oproti tomu stromy zmizí kolem morového sloupu. Ten by měl zůstat odhalen.

Před radnicí od jara porostou bíle kvetoucí jerlíny

Jerlín japonský (Styphnolobium japonicum)

První akcí, která by měla viditelně změnit vzhled náměstí v rámci jeho revitalizace, je vysázení skupiny nových stromů před budovou radnice. Na magistrátu jim pracovně říkají „zelená hnízda“.

Původně se mělo sázet již letos na podzim, aby práce byla hotová do prvního listopadu, kdy se začnou připravovat adventní akce na náměstí. Nakonec se s výsadbou začne až na jaře příštího roku.

„Tak velké stromy, které zde budou vysazeny, se v září špatně sázejí. Pokud by se to realizovalo až po 15. říjnu, kdy se stromy ve školkách začínají dobývat ze země, nedá se to stihnout. Navíc je na náměstí naplánovaná na podzim ještě řada kulturních akcí, které takto proběhnou ve větším klidu,“ uvedla Katarína Ruschková, vedoucí magistrátního odboru životního prostředí.

Dalším důvodem je, že město by chtělo souběžně se sázením nových stromů vytvořit u nich i mlatový povrch. „Zelené hnízdo musíme dělat v etapách. Musí se nejprve udělat prostor pro stromy, nasázet je a následně se na to bude dělat mlatový povrch. Chceme to vše udělat v rámci jedné akce. Protože si nejsme jisti, jaké bude klima na podzim, a protože chceme mít i kvalitní stromky, odsouváme to na jaro příštího roku,“ uvedla Alena Kottová, vedoucí odboru rozvoje města.

Prvním místem, kde by se podle vítězného návrhu mělo vysázet takzvané „zelené hnízdo“ stromů, je nad Priorem před budovou radnice. „Bude to výsadba pěti stromů - jerlínů,“ přiblížila Ruschková.

Místo, kde budou stromy vysazené, je již vyznačeno nenápadnými zelenými značkami na dlažbě. Jerlíny budou pro Jihlavu premiéra. Nikde ve městě zatím nerostou.

„Pan projektant chtěl bíle kvetoucí stromy. Původně prosazované jírovce jsme zavrhli, protože je napadá klíněnka. Jerlíny jsou krásné, velké, bíle kvetoucí stromy,“ poznamenala vedoucí odboru životního prostředí.

  • Nejčtenější

Prodával kolejiště i s domem, obří model nakonec daroval. Přenášel ho jeřáb

22. března 2024

Premium Nezvyklou podívanou zažili nedávno lidé ve žďárské Smetanově ulici. Autojeřáb tam stěhoval...

Moldavský autobus byl napěchovaný alkoholem, celníky upoutal chladicí přívěs

22. března 2024  14:04

Přes 600 litrů nelegálně převáženého alkoholu zajistili celníci z Vysočiny při kontrole moldavského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlavští policisté vyšetřují znásilnění holčičky, podezřelý muž je ve vazbě

20. března 2024  16:01

Jihlavští kriminalisté se od minulého týdne zabývají případem znásilnění dívenky. Dojít k němu mělo...

Zlínští hokejisté rozdrtili Litoměřice, semifinálovou sérii srovnala i Jihlava

20. března 2024  22:04

Zlínští hokejisté vyhráli ve druhém semifinálovém utkání první ligy v Litoměřicích drtivě 8:1 a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je jaro, Kobylinec na Třebíčsku pokryly květy vzácných modrých konikleců

23. března 2024  12:04

Přílivu návštěvníků nyní čelí přírodní památka Kobylinec u Trnavy na Třebíčsku. Rozkvetly zde...

Říkají mu brodské moře. Rybník Cihlář blízko koupaliště se dočká vylepšení

28. března 2024  8:49

Několik rybníků, které mohou lidé využít pro koupání, je v okolí Havlíčkova Brodu. Vymyká se mezi...

Západní stranou náměstí v Jihlavě projedou auta, v neděli zde zaparkujete zdarma

27. března 2024  15:18

Masarykovo náměstí v Jihlavě bude od pátku nově průjezdné. Jednosměrná jízda z dolní na horní část...

Nahoře nástupiště VRT, dole regionální vlaky. Jihlavský terminál má mít tři úrovně

27. března 2024  8:53

Příprava vysokorychlostní tratě přes Vysočinu se posunula o další krok kupředu. Vedení Správy...

Vsetín postoupil potřetí za sebou do finále první hokejové ligy

26. března 2024  20:23

Vsetínští hokejisté porazili v pátém utkání semifinále první ligy doma Jihlavu 4:1, stejným poměrem...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...