Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lipnice není jen Hašek. Nejmenší město Vysočiny uctí i další osobnosti

  17:22
Když se řekne Lipnice nad Sázavou, snad každý si místo spojí se spisovatelem Jaroslavem Haškem a jeho Dobrým vojákem Švejkem. S tímto nejmenším městem Vysočiny je ale spjato mnoho dalších známých osobností. Zdejší radnice toho chce využít a zřídit jim na úřadě pamětní síň.
Filmový historik Karel Čáslavský zemřel v roce 2013. Už tehdy mu chtěl jeho bratr Jiří společně s Českou televizí v rodné Lipnici zřídit památník. Zatím se to ale nepodařilo.

Filmový historik Karel Čáslavský zemřel v roce 2013. Už tehdy mu chtěl jeho bratr Jiří společně s Českou televizí v rodné Lipnici zřídit památník. Zatím se to ale nepodařilo. | foto: Archiv MAFRAMAFRA

Filmový historik Karel Čáslavský, hudební skladatel Petr Eben, zakladatel českého junáctví Antonín Benjamin Svojsík, pilot Oldřich Doubek či malíř Jaroslav Panuška. To jsou jen některé z osobností, které v minulosti pojil vztah k Lipnici.

„Osobností spjatých s naším městem je opravdu spousta. My si však připomínáme prakticky pouze Jaroslava Haška, který tu má i svůj památník. Osobností, které by stály za alespoň malé připomenutí, je však mnohem víc,“ říká lipnický starosta Zdeněk Rafaj.

Vedení města proto přišlo s myšlenkou všechny své slavné osobnosti si připomenout. Mělo by se tak stát na jednom společném místě. Vznikla by tak pamětní síň či jakási síň slávy. Každému z lipnických velikánů by byla věnována její část.

„Máme tady na úřadě v přízemí takovou místnost, kterou bychom k tomu mohli využít. Do budoucna chceme budovu radnice nechat rekonstruovat, síň by tak mohla vzniknout při té příležitosti. Nějaké stavební úpravy to bude chtít,“ plánuje starosta Lipnice.

Jak ale vzápětí dodává, určitě to nebude hned. „Záměr je, ale kdy bude naplněn, to je otázka,“ usmívá se. Nesměle při tom zmiňuje i dobu několika málo let.

Artefakty a osobní předměty osobností

Autoři myšlenky ale nezahálejí a už začínají shromažďovat osobní předměty dotčených i artefakty spojené s jejich působením na Lipnici.

„Naše úvodní myšlenka je taková, že by každá z osobností měla v síni informační tabuli a vitrínu s několika předměty, dokumenty, zajímavostmi,“ popisuje Zdeněk Rafaj.

Malou expozici, jež by připomenula i jeho bratra Karla, by přivítal Jiří Čáslavský. Na Lipnici se sourozenci narodili a vyrůstali. Karel Čáslavský měl od mládí vztah k filmům. Pracoval v barrandovských ateliérech a později jako historik v Československém filmovém ústavu.

„Já bych byl zcela určitě pro,“ nadšeně říká Jiří Čáslavský. „Ostatně, o něco podobného už jsme se společně s Českou televizí snažili hned, jak Kája v roce 2013 zemřel. Bohužel to nedopadlo,“ dodává.

Původně se zvažovalo, že by Karel Čáslavský měl malou expozici v patře radnice. Nyní by pamětní síň měla být spíše v přízemí úřadu. „Je tam vlevo taková jedna místnost, která za mého mládí sloužila jako šicí dílna. Ženské tam šily košile,“ vzpomíná Jiří Čáslavský.

Do síně by rád věnoval spoustu osobních předmětů svého bratra.

„Jsem takový sběratel, mám tady toho po něm strašně moc. Třeba dřevěnou promítačku, kterou otec Kájovi vyřezal, když mu bylo devět. Nebo svetr, v kterém byl vyfocen na titulní stránce Květů. Dokonce mám i nahrané rozhovory, které dával rozhlasu,“ vyjmenovává jen některé z artefaktů Jiří Čáslavský.

Chaty na Lipnici měli Petr Eben i Ivo Niederle

Prostor by v pamětní síni ale musel zbýt i na další osobnosti, starosta Rafaj by jich tu rád viděl deset až patnáct. Mezi nimi například malíře první poloviny minulého století Jaroslava Panušku. Byl to právě on, kdo na Lipnici přivedl Jaroslava Haška.

Zdejším rodákem sice není, ale na lipnické kostelní varhany po celá léta hrál a v podkroví své chatky komponoval hudební skladatel Petr Eben. Zato se přímo v podhradí narodil Bernard Mahler, otec hudebního skladatele Gustava Mahlera.

Jen kousek od Lipnice se nachází Vorlovská hájenka. Ta je kolébkou českého skautingu. Pedagog Antonín Benjamin Svojsík zde napsal knihu Základy junáctví. Nedaleko ní pořádal také první skautské tábory. Několika z nich se jako mladý zúčastnil básník Jiří Wolker.

Přímo z Lipnice pocházel rovněž Oldřich Doubek, jeden z prvních pilotů Československých státních aerolinií. Po druhé světové válce se podílel na jejich obnově, překročil milion nalétaných kilometrů a stal se jedním z kapitánů. Po nástupu komunismu byl však propuštěn.

S Lipnicí byl spjat i Ivo Niederle, velký herec malých rolí, jak se mu též přezdívalo. Objevil se v desítkách filmů či seriálů, například Pan Tau, Chalupáři, F. L. Věk, Sanitka nebo Arabela. Na Lipnici jezdil dlouhé roky na chatu.

Českomoravskou vrchovinu a zejména okolí Lipnice si oblíbil rovněž příležitostný novinář, překladatel a cestovatel Matěj Kuděj. Po druhé světové válce na Lipnici patřil k rázovitým a všeobecně známým postavám.

  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Infocentrum, restaurace i hostel. Chátrající areál bývalé továrny se probouzí

18. dubna 2024  8:47

Po dvou letech od představení ambiciózního projektu Továrna Vír ožívá bronwfield, který roky...

Osvěžující zelený okruh Brodem bude delší, město ho nechá protáhnout k řece

17. dubna 2024  16:03

Takzvaný zelený okruh Havlíčkovým Brodem bude mít pokračování. Radnice ho nechá protáhnout od...

Podchod pod dálnicí u Jihlavy sloužil jako toaleta. ŘSD ho raději zavřelo

17. dubna 2024  11:54

Jediný podchod pod dálnicí D1 na Vysočině už je nepřístupný. Vstupy do něj jsou teď v...

Jihlavský kapitán Vedral: Uděláme vše, aby nové koště dobře nemetlo

17. dubna 2024  8:54

Dvě remízy a čtyři porážky nemá na jaře na svém kontě ve fotbalové Fortuna:Národní lize jenom...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...