Zámecký areál v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Zámecký areál v Jaroměřicích nad Rokytnou. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Turistů bylo víc, jen Telč hlásí kvůli opravám a rouškám prudký propad

  • 0
Turistů, kteří si během prázdnin zvolili za cíl svých cest památky na Vysočině, letos přibylo. Zvýšený zájem ve srovnání s roky 2018 a 2019 zaznamenaly například zámky Jaroměřice nad Rokytnou a Náměšť nad Oslavou či hrad Lipnice. Prudký propad naopak hlásí zámek Telč. Přičítá ho opravám i rouškám.

Nejvyšší nárůst počtu turistů hlásí zámek Náměšť nad Oslavou. Letní návštěvnost tam vzrostla o 20 procent na celkem 9 530 příchozích. Do jaroměřického zámku zamířilo v červenci a srpnu 16 302 lidí a Lipnice zlákala za tyto dva měsíce dohromady 17 477 turistů.

„Převážnou část návštěvníků tvořily rodiny s dětmi, které trávily tentokrát dovolenou v České republice častěji než v předešlých letech. Naproti tomu výrazně ubylo zahraničních turistů a hromadných tuzemských zájezdů,“ nastínila situaci Markéta Slabová z Národního památkového ústavu (NPÚ).

Na návštěvnosti objektů, jež spadají právě do správy NPÚ, se však podle jejích slov pandemie podepsala také v opačném směru.

„V polovině července krajská hygienická stanice se sídlem v Jihlavě opět nařídila povinnost nošení roušek na území Jihlavy a Telče, což řadu turistů od návštěvy interiérů telčského zámku odradilo. Kromě toho v této památce probíhají rozsáhlé stavební a restaurátorské práce,“ popsala Slabová.

Kvůli opravám tam zůstala v letošní sezoně uzavřená hlavní prohlídková trasa renesančními interiéry i zámecká galerie, kde se konají veřejností velmi oblíbené výstavy filmových kostýmů. Přístupný zůstal pouze prohlídkový okruh bytem posledního majitele zámku, který má však jenom omezenou kapacitu návštěvníků. Celkem na prohlídku v létě zavítalo 17 782 lidí.

Památky rušily akce, tím přišly o stovky lidí za den

„Telčský zámek tak za prázdninové měsíce zaznamenal pokles o 27 531 osob, což je o 61 procent méně lidí než za stejné období v předešlém roce,“ zhodnotila Markéta Slabová s tím, že takový výsledek se samozřejmě odrazil i v celkové návštěvnosti všech čtyř památek ve správě NPÚ v Kraji Vysočina.

Přibližně 15 tisíc lidí si jako svůj cíl zvolilo během prázdnin zámek ve Žďáře nad Sázavou.

„Když to srovnáme s loňskou sezonou, čísla šla nahoru o nějakých dvacet až třicet procent. Bylo opravdu hodně znát, že se lidé rozhodli strávit dovolenou v Česku,“ uvedla mluvčí žďárského zámku Martina Sedláková.

Zájem byl podle ní místy větší, než se dalo zvládnout. Kapacita jednotlivých prohlídek je totiž omezena i normálně, nyní však situaci navíc komplikovala nutnost dodržování zpřísněných hygienických podmínek.

Zvýšený zájem návštěvníků zaznamenali i v památce Šlakhamru Hamrů nad Sázavou na Žďársku, již spravuje Technické muzeum Brno. Někdejší Brdíčkův mlýn okupovali turisté hlavně v srpnu. I tak se ale letos sotva podaří dosáhnout obvyklé pěti- až šestitisícové návštěvnosti za sezonu.

„Museli jsme kvůli koronaviru zrušit téměř všechny větší akce, což je pak na výsledku samozřejmě znát. V běžný letní den přijde kolem sedmi desítek lidí. Pokud je ale nějaká akce, bývá jich klidně šest až devět stovek,“ konstatoval správce památky Aleš Wasserbauer.