Muzeum jednostopých vozidel je hlavním lákadlem hradu Kámen. Expozice patří k...

Muzeum jednostopých vozidel je hlavním lákadlem hradu Kámen. Expozice patří k nejstarším v republice. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na vysočinské památky loni zavítalo méně lidí, výjimkou byl hrad Kámen

  • 0
Loňský covidový rok se podepsal na návštěvnosti turistických cílů na Vysočině. Památky ztratili od deseti do 66 procent návštěvníků. Trendu se vzepřel jen hrad Kámen na Pelhřimovsku. Tomu jako jediné památce v kraji návštěvnost stoupla, a to o 47 procent. Expozicí historických motocyklů navštívilo třicet tisíc lidí.

„O tom, že návštěvnost bude vysoká, jsme věděli již v průběhu sezony. Byly totiž dny, kdy byl hrad na únosném limitu návštěvnosti,“ říká Ondřej Hájek, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov, pod jehož správu hrad spadá.

Takový nárůst návštěvnosti vysvětluje jednak tím, že lidé z obav před koronavirem necestovali tolik do zahraničí a zvolili dovolenou v tuzemsku. Další pobídkou byl krok Kraje Vysočina, který ve svých kulturních institucích snížil vstupné.

Nejnavštěvovanější turistické cíle v roce 2020

  1. Zoo Jihlava
  2. Vodní ráj Jihlava
  3. Westernové městečko Šikland
  4. Hrad Roštejn
  5. Zámek Žďár nad Sázavou
  6. Zámek Třebíč
  7. Hrad Kámen
  8. Zámek Telč
  9. Poutní areál Zelená hora
  10. Hrad Lipnice

Zdroj: Vysočina Tourism

„Kraj jako zřizovatel zavedl vstupné 20 korun pro dospělé a pro děti a seniory byl vstup zadarmo. To se jistě zásadně promítlo do návštěvnosti,“ domnívá se Hájek.

Hrad láká turisty především na stálou výstavu jednostopých vozidel.

„Expozici oceňují hlavně motorkáři, ale pochopitelně nás navštěvují i rodiny s dětmi, pro které zase připravujeme tematické prohlídky v kostýmech. Dámy zase obdivují sbírku historických kočárků a kolébek,“ říká ředitel pelhřimovského muzea.

Hrad bude tuto sezonu otevřen bez omezení, i když letos měla začít rekonstrukce interiérů. „Nové vedení Kraje Vysočina rozhodlo, že by bylo lepší zrekonstruovat hrad kompletně, tedy včetně fasád. Proto budeme stávající projekt rozšiřovat a žádat o dotaci,“ dodává.

Zámek Telč kvůli rekonstrukci otevře později

Většina vysočinských hradů a zámků otevřela své brány pro turisty od června. Výjimkou je státní zámek Telč, který kvůli rozsáhlé rekonstrukci areálu turisty poprvé přivítá 15. června. Návštěvníkům bude letos zpřístupněna pouze jedna trasa, a to prohlídka soukromých apartmánů posledních majitelů zámku.

V létě by se ale měl na zámku uskutečnit tradiční festival Prázdniny v Telči, koncert skupiny Čechomor nebo divadelní představení Strašidlo cantervillské.

Hrad Lipnice vystaví unikátní bibli

Majestátní hrad nad městečkem Lipnice nad Sázavou láká i letos na volné prohlídky bez průvodců. Přestože se za stávající situace špatně plánují kulturní akce, správa hradu počítá s prázdninovými nočními prohlídkami i zářijovým turnajem svatého Samsona.

Od konce června po celé prázdniny bude na hradě vystavena unikátní Lipnická bible zapůjčená z USA.

Hrad Roštejn láká na dvě nové výstavy

Pro návštěvníky Roštejna jsou přístupné již obě turistické trasy a také dvě nové výstavy.

„První z nich je na konci interaktivní trasy B. Zaměřená je na tematiku plesů. Druhou výstavu v prostoru hradní věže představují obrazy Magdaleny Křenkové,“ uvedla kastelánka Kateřina Rozinková.

Na Zámek Jaroměřice nad Rokytnou za hudbou

Na jaroměřickém zámku letos začala kompletní rekonstrukce elektroinstalace. Pro turisty to však neznamená žádné omezení a přístupné jsou všechny trasy.

Letos na zámku zazní například koncert čtyř tenorů, muzikál Noc na Karlštejně a v plánu jsou i koncerty festivalu Petera Dvorského.

Zámek Náměšť nad Oslavou pohostí Čechomor

Správa náměšťského zámku má připravenou řadu kulturních akcí. Jednou z nich bude i srpnový koncert skupiny Čechomor. Milovníci klasiky nepřijdou o oslavy 25. ročníku festivalu Concentus Moraviae.

Po celý červenec a srpen budou zámecký park i obě nádvoří zdobit kovové plastiky uměleckého kováře Pavla Tasovského. V zámeckém areálu by se v červenci měl uskutečnit i tradiční festival Folkové prázdniny.

V současné době jsou možné skupinové prohlídky hradů a zámků s průvodcem do deseti osob bez omezení. V tomto případě není třeba předkládat negativní test na covid. Možné je vytvořit i skupiny třiceti lidí, ale je třeba prokázat se negativním testem.