Nové světelné zdroje na galeriích kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře...

Nové světelné zdroje na galeriích kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou jsou až na výjimky skryté. Takzvané chórky působí, jako by odtud vystupovalo denní světlo. Autoři konceptu mluví o technickém minimalismu. | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zelená hora rozehrála hru světel a stínů, památka je nově osvětlená

  • 1
V poutním kostele sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou už září nové osvětlení. Žďárská klášterní farnost jej veřejně představila symbolicky při Slavnosti světla, kterou si připomíná svátek mučednice Lucie.

„Je to první představení nového osvětlení, které je velmi citlivé k této jedinečné stavbě,“ řekl při slavnosti farář Vladimír Vojtěch Záleský s tím, že některé věci se budou ještě dolaďovat.

Nové osvětlení rozehrává v interiéru hru světel a stínů, protože některé partie zůstávají osvětlené jen nepřímo.

„Neděláme žádné scénické režimy, ta památka je sama o sobě tak fantastická, že by to mělo nové osvětlení jen podtrhnout,“ líčí technický koordinátor velké obnovy zelenohorského kostela František Laštovička.

Dosud v poutním kostele, který je od roku 1994 zařazen na prestižní seznam UNESCO a je využíván k církevním i kulturním akcím, svítily jako hlavní zdroj dva velké halogenové reflektory.

„To byla takřka stavební světla. Nyní vynikne to, co má. Dá se podívat i vzhůru, aniž by byl člověk extrémně oslněn, a obdivovat krásu stropu a celého objektu navrženého Santinim,“ říká Filip Pružinec z firmy Ateh.

Schválení předcházela dlouhá a detailní zkouška

Návrh osvětlení je hlavně dílem majitele této společnosti, architekta Miloše Zimuly. „Je to minimalistický koncept. Světla jsou instalována tak, aby nebyly vidět zdroje a nepřekážely fotografům,“ představuje Pružinec.

Návrh musel vyhovět především přáním památkářů i farnosti. „Osvětlení není jen efektní, ale bylo potřeba zajistit dostatečnou intenzitu, aby lidé viděli do kancionálů. Doplňkové reflektory vykukující z galerie jsou jako jediné přímo vidět,“ doplnil Pružinec. Při schvalování museli udělat také časově náročnou světelnou zkoušku.

Nové osvětlení stálo kolem 480 tisíc, s uhrazením nákladů pomohla farnosti i dotace města. „Každý rok město přispívá na Zelenou horu kolem půl milionu korun,“ připomíná František Laštovička.

Římskokatolická farnost, jež slavnou stavbu Jana Blažeje Santiniho získala před třemi roky zpátky od Národního památkového ústavu, naplánovala na příští léta velkou obnovu tohoto turisticky atraktivního místa. S financováním církvi výrazně pomůže evropská dotace z programu IROP ve výši zhruba 40 milionů.

Lešení kvůli opravě venkovních omítek vyroste až na jaře

Zatímco nové osvětlení stihla firma nainstalovat ještě před koncem roku, jiné naplánované práce se zpozdily. Obnova venkovních omítek a výměna horních oken, které měly začít už koncem letošního léta, se odkládá na jaro.

„Ke zpoždění došlo kvůli velké administrativní náročnosti přípravy výběrového řízení,“ vysvětluje technický koordinátor.

„Ale s komplikacemi jsme v časovém plánu počítali, takže nebudeme s termíny pod tlakem,“ ujišťuje. Technologická příprava už podle Laštovičky začala a restaurační práce v ateliéru mohou probíhat i v zimě.

Slavnost světla začali Žďárští pořádat před třemi roky. „Před časem nás inspirovala návštěva Syrakus, kde se svatá Lucie narodila,“ prozradil farář Vladimír Vojtěch Záleský.

Slavnost začíná průvodem v ambitu, jehož vnitřní délka je půl kilometru. Za svitu loučí a zpěvu starých písní se věřící vydávají na cestu a nakonec se shromáždí k modlitbě v kostele. Celý program tentokrát završilo vystoupení mužského sboru Vocatus ecumenicus.