náhledy
V kroměřížské moštárně pracují dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Osvědčené jsou na moštování především staré odrůdy jablek.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Šťáva je ze dvou třetin jablek, zbytek je odpad.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Proměnit jablka v mošt není příliš složitý proces. Plody nejprve namele drtička na hustou kašovitou hmotu.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
„Většina lidí si donese jednu bedýnku, před rokem chodívali s plnými pytli. Byly to stovky kilogramů jablek,“ říká Jaromír Kleibel, který má moštování na starosti v kroměřížské zahrádkářské kolonii.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Před plněním do lahví je potřeba mošt zahřát na osmdesát stupňů.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Před plněním do lahví je potřeba mošt zahřát na osmdesát stupňů.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
V Hulíně jeden den šťávu vylisují, do lahví ji stáčí druhý den.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Obvykle z jednoho metráku jablek vylisují 70 litrů moštu, letošní průměr je ale o 5 litrů horší.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Jablka je nejprve potřeba umýt a nadrtit.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Ovoce, které lidé do moštárny přivezou, zahrádkáři pečlivě kontrolují.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA