Nově otevřené sportovně-relaxační centrum Český mlýn v Jihlavě.

Nově otevřené sportovně-relaxační centrum Český mlýn v Jihlavě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Český mlýn za 40 milionů je hotový. Místo křoví a skládek jsou hřiště

  • 7
Nový okruh pro in-line bruslaře, cyklisty i chodce začíná sloužit v jihlavské lokalitě Český mlýn. U řeky mají moderní areál také skateboardisté. Ti ho sami pomáhali vymýšlet a budovat. Sousedství však hyzdí torzo vyhořelé plovárny. I to by se mohlo časem proměnit.

Dřív v těch místech u řeky Jihlavy byly houštiny, tu a tam se vršila černá skládka, projít se dalo většinou jen bahnitou cestou. Pouze zřídka tam zašli lidé, například na šermířskou bitvu. Jinak pozemky ležely ladem. To se nyní změnilo.

Nový sportovně-relaxační areál Český mlýn

* Lokalita s okruhem pro cyklisty či in-line bruslaře, dětským i víceúčelovým travnatým hřištěm vznikla v sousedství tenisových kurtů a koupaliště Vodní ráj.

* Areál má celkově plochu 25 hektarů, jeho součástí je také nová lávka přes řeku Jihlavu u restaurace Starka.

* Celkově jde o investici okolo 40 milionů korun.

Zástupci města převzali ve středu dopoledne od stavbařů areál Český mlýn. „Ode dneška jej oficiálně zpřístupňujeme,“ řekl primátor Jihlavy Rudolf Chloupek. Investice podle něj zapadá do záměru města zkulturnit údolí řeky.

„Vybudovaná jsou tu hřiště pro míčové sporty i pro děti, na březích vznikly nové přístupy k řece, veřejnosti budou k dispozici relaxační louky,“ doplnil mluvčí radnice Radek Tulis. Stavba vyšla bezmála na 40 milionů korun, více než 30 milionů Jihlava čerpala z evropských fondů.

Skatepark uplácali milovníci sportu rukama, střechu nedostal

Jednou z dominant nového areálu je skatepark. Ten pomáhali vymýšlet i vyznavači jízdy na „prkně“. „Zakomponovali do projektu nejposlednější poznatky, které v tomto sportu jsou. A doslova rukama to uplácali. Tato stavba byla mravenčí prací,“ doplnil náměstek primátora Jaroslav Vymazal.

„Skatepark je zvláštní druh architektury. Přeji uživatelům odvahu a pevné zdraví,“ řekl Petr Vondruška z firmy PSJ.

Celý projekt Českého mlýna měl být původně rozsáhlejší. Kvůli vyšší celkové ceně se ale vedení města rozhodlo od některých věcí ustoupit. „Nákladné by bylo například zastřešení skateparku,“ zmínil Vymazal.

Naopak peníze byly třeba na téměř kilometrový okruh pro in-line bruslaře a cyklisty nebo na víceúčelové travnaté hřiště. Tam se může hrát například fotbal nebo badminton. „Kdo si jaké náčiní přinese, to si bude moci zahrát,“ uvedl náměstek primátora.

V lokalitě je i dětské hřiště a posilovací stroje. Veřejnosti začnou sloužit také relaxační zóny „u koní“. Parkoviště má asi 60 míst. K dispozici bude mobilní záchod.

Okolí hyzdí torzo plovárny. Vodáci se nebyli schopni dohodnout

Naopak ostudu lokalitě zatím dělá sousední torzo vyhořelé bývalé plovárny ze 30. let minulého století. Stavba stojí na pozemku města, který si pronajímá SK Jihlava. Využívají ji vodáci.

„S vodáky to bylo nešťastné. Jsou tady tři kluby, které se nebyly schopné domluvit, proto jsme je z revitalizace Českého mlýna museli vypustit. Teď nám tam vznikne malý kout s torzy staveb. Budeme se muset rozhodnout, co s tím,“ potvrdil Jaroslav Vymazal. Výhledově by tam mohl vyrůst například objekt, kde by fungoval servis pro skateboardy a třeba i půjčovna lodí.

„Nechceme to prosazovat násilím, chceme se zeptat, jaký vodáci mají s areálem záměr, a vzájemně se domluvit,“ řekl Vymazal.

Zmizet má také „laguna“ mezi řekou a nákupním centrem. Město chce upravit terén, udělat cestu pro chodce, okolo které vzniknou travnaté plochy k relaxaci a tůňky. „Možná to tam ozvláštníme skulpturou,“ doplnil Jaroslav Vymazal.