Oslavy Zelené hory vrcholily krojovou poutí, chrámem zněly cimbál i dudy

  • 0
Oslavy jubilejního 300. výročí posvěcení poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře vyvrcholily lidovou krojovou poutí. Do Žďáru nad Sázavou se sjely folklorní soubory nejen z Vysočiny. Setkání ovlivnilo počasí, folklorní soubory tak vystoupily nezvykle v chrámu.

„Možná je škoda, že to Santini nepostavil větší,“ glosoval místní farář Vladimír Vojtěch Záleský při pohledu na zaplněný chrám na začátku poutní mše. Podle odhadu organizátorů dorazily přes dvě stovky krojovaných a samozřejmě i řada dalších poutníků a přihlížejících.

„Děkuji vám, že jste přijeli i přes nepříznivé počasí, někteří z velké dálky,“ přivítal žďárský děkan poutníky. Nejdále to měli zástupci z Nepomuku na Plzeňsku, rodiště svatého Jana.

Slavnost začala shromážděním v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, odkud vyrazil průvod přes rajský dvůr a hráz Konventního rybníka na Zelenou horu. V čele vyhrávala dechová hudba Veseláci, slavnostní mši pak doprovodila cimbálová Horácká muzika lidovými svatojánskými písněmi.

Po mši vystoupily folklorní soubory, ovšem kvůli nepřízni počasí nikoli venku, ale v kostele. Chrámem tak nezvykle zněly i dudy.

Poutní areál na Zelené hoře, jeden z českých divů mezi památkami UNESCO, je dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichla, který jej postavil v letech 1719 - 1722. Skvost barokní gotiky prošel v posledních letech celkovou obnovou, nyní se pracuje na ambitu.