Hrad Orlík u Humpolce

Hrad Orlík u Humpolce | foto: Radek Laudin, MF DNES

Orlík se opravuje a zkoumají ho archeologové, akce tu ale pokračují

  • 0
Hrad Orlík, tyčící se nad Humpolcem, ožívá. A to nejen díky akcím, které se tam pořádají, ale i díky řemeslníkům. Nyní se opravuje část hradeb a zdí a probíhá archeologický průzkum. Návštěvníky však opravy nijak neomezují a už tento víkend se na hradě uskuteční další výstava fotografií.

"V současné době se opravují dvě zdi - severní strana hradby ležící za renesančním palácem a východní stěny. Archeologové pokračují na odkrytu severní hradby, s přestávkami jejich práce potrvá až do začátku července. Na prázdniny už by měli být hotovi," ubezpečil kastelán hradu František Kocman.

Co se chystá na Orlíku

Rytíři nebes
21.-22. května

- výstava fotografií Josefa Ptáčka a Oldřicha Mikulci o dravých ptácích.

Zapomenuté studánky
28. a 29. května

- víkendová výstava fotografií se týká zapomenutých studánek.

Hvězdáři na hradě nejen pro děti
4. června

- sledování denní i noční oblohy na nádvoří hradu. Součástí akce bude prohlídka dalekohledů a pásmo krátkých a poutavých přednášek o astronomii.

Ohrožené královny noci
4. a 5. června

- víkendová výstava o životě, ohrožení a možnostech sov.

15. Středověké slavnosti
5. a 6. července

- každoroční akce se spoustou řemesel, her, divadla, šermu a jiné zábavy.

Filmový festival Film a dějiny 2011
23.-28. srpna
 
- X. ročník filmové přehlídky českých a evropských starých i současných filmů. Projekce probíhá na několika místech v areálu.

Návštěvnická sezona i tady začala v dubnu, přesto návštěvníky práce na hradě, ať už opravářské či archeologické, žádným způsobem neomezují.

Pokud dobře dopadne žádost o peníze na opravy hradu, přispělo by město Humpolec, kraj Vysočina a ministerstvo kultury částkou zhruba 300 tisíc korun. Zatím je ale vše v jednání.

Ačkoli se hrad neustále opravuje, akce pro veřejnost se zde konají stále. "Kromě toho, že si lidé mohou hrad pronajmout třeba na nějaké setkání, konají se tu i svatby. Zatím máme letos domluvené asi čtyři," doplnil kastelán.

Hrad zaplní fotopříběhy dravců

Návštěvníky může přilákat i akce, která se zde koná tento víkend. To hrad Orlík zaplní fotografií ptáků. Výstava má název Rytíři z nebes a pořádá ji občanské sdružení Zelené srdce.

"Prostřednictvím fotopříběhů ze života dravých ptáků budou návštěvníci moci nahlédnout do osudů poštolek, jestřábů, kání a dalších druhů," vysvětlil předseda sdružení Pavel Koubek.

Autory fotografií jsou Josef Ptáček a Oldřich Mikulica, kteří už vydali několik fotografických publikací věnovaných krásám přírody. Výstava bude přístupná v rámci běžných prohlídek hradu 21. a 22. května.

Obecně prospěšná společnost Castrum se však kromě Orlíku věnuje i dalším památkám Humpolecka. Jednou z nich je Nápravníkovo stavení na Zichpile v Humpolci, které spravují od roku 2009.

"Je to jeden z nejstarších nepřestavěných objektů v rámci jedné čtvrti v Humpolci, která je výjimečná částečnou venkovskou zástavbou. Stavení pochází z 18. století," vysvětlil Kocman. Společnost i město by v budoucnu chtěly prezentovat, jak dřív lidé na Humpolecku bydleli.