Energetici v pondělí dopoledne opravovali elektrické vedení v Novém Rychnově na...

Energetici v pondělí dopoledne opravovali elektrické vedení v Novém Rychnově na Jihlavsku. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Kvůli větru nešel proud, lidé v hospodě se otrávili plynem z elektrocentrály

  • 30
Šest lidí se v pondělí večer v hostinci v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým. V době výpadku proudu si totiž zapnuli elektrocentrálu. Počet zraněných kvůli vichřici tak na Vysočině stoupl už na devět.

Šest zraněných si vichřice Sabina v Přibyslavi připsala nepřímo. Hosty jedné z místních hospod museli ošetřit lékaři záchranné služby a převézt je do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Podle mluvčí nemocnice Petry Černo jsou všichni lidé mimo ohrožení života, ale jejich stav se dá označit za vážný. „Jeden pacient je na oddělení ARO, tři jsou na jednotkách intenzivní péče. Zbytek je na standardním oddělení,“ řekla pro ČTK Černo.

K události byli hasiči a záchranáři přivoláni kolem půl deváté večer. „V Přibyslavi v tu chvíli nešla elektřina, takže si nahodili centrálu. Došlo k úniku oxidu uhelnatého a přiotrávili se,“ popsala mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

V přímé souvislosti s vichřicí jen během pondělka záchranáři v kraji ošetřili a převezli do nemocnice ještě další tři lidi. Ani v jednom případě ale nešlo o závažnější újmu na zdraví.

Padající strom lehce poranil muže v kabině nákladního vozu. „V dalších případech šlo o lehká poranění horní poloviny těla způsobená větrem uvolněnými předměty - popelnicí a částí plechové střechy,“ zmínil mluvčí krajské záchranné služby Petr Janáček.

Kvůli větru, popadaným stromům a přerušení dodávek elektřiny vyhlásili už v pondělí na Vysočině kalamitní stav obě největší energetické společnosti.

ČEZ evidoval na Havlíčkobrodsku zhruba 1 500 domácností bez elektřiny, E.ON zásobující zbytek kraje měl největší potíže na Třebíčsku, kde byly bez proudu asi tři tisíce odběratelů.

Po vichřici je bez proudu 40 tisíc odběratelů, stojí 20 železničních tratí

Krajští hasiči přijali během noci a dnešního dopoledne desítky dalších oznámení. „Od pondělního rána evidujeme více než 410 zásahů v souvislosti s orkánem Sabine,“ vyčíslila Petra Musilová. Její kolegové nejčastěji odklízeli stromy a větve popadané na komunikace.

Nejvážnější situace byla v obci Rohozná na Jihlavsku, kde orkán poničil čtvrtinu všech stavení. Z dvou stovek domů je poškozeno 46, ze čtyř budov ulétla celá střecha i s krovem.

10. února 2020