Zchátralý zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku.

Zchátralý zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zámek v Červené Řečici nabídne výhled na město ze severní bašty

  • 2
Zchátralou památku na Pelhřimovsku čekají další opravy. V létě hodlají majitelé zpřístupnit návštěvníkům nové prostory - severní baštu a gotické sklepy. Do Červené Řečice se lidé mohli vypravit i v sobotu a nahlédnout do jeho útrob. Na zámku připravili adventní prohlídku.

Zákaz vstupu! Podobné cedule jsou vyvěšené hned na několika dveřích v areálu zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Památka potřebuje ještě velké množství nákladných oprav. Některé se už povedlo uskutečnit. Například se tu rekonstruovaly některé střechy a krovy.

Zámek dlouhá léta nutně žádá peníze na opravu. Jeho majitel totiž miliardou korun, kterou by objekt přibližně spolkl, aby byl celý opravený, sám nedisponuje. "Těžko se budou tyhle peníze shánět. Je to pro silného investora," míní správce zámku Vladimír Vlček.

U vchodu do bývalého panství stojí kasička, do které mohou zájemci přispět na opravu oken. Týká se to nyní těch ve třech sálech severního křídla. Jedna jejich "vrstva" je sundaná. "Momentálně se dávají dohromady. Zatím bohužel není dostatek financí na vylepšení ve všech sálech," dodal Vlček.

Taková záležitost by rovněž vyšla na nemalý peníz. Dohromady je na zámku kolem 200 oken. Od návštěvníků se ve sbírce zatím vybralo přes osm tisíc korun a přes 60 tisíc pak činí suma nashromážděná na vstupném.

Bašta by už další zimu nejspíš nepřečkala

Na zámku ze druhé poloviny třináctého století má nyní za sebou částečnou rekonstrukci severní bašta, která dostala nový strop. To se uskutečnilo i díky městu, které poskytlo dřevo.

Lidé věž snad již brzy uvidí v novém. Protože si majitel zámku požádal na podzim o dotaci, tak je dost možné, že se bude moci opravit i zbytek bašty včetně důležitých podlah.

"V září jsme podali žádost na ministerstvo kultury. V březnu nebo v dubnu budeme vědět, jak jsme dopadli," doplnil správce Vlček s tím, že právě severní bašta již razantní úpravu potřebuje.

"Náš tesař Jan Rozsíval z Frenštátu pod Radhoštěm o ní prohlásil, že pokud se neudělá, tak by věž nemusela přežít další zimu. A kdyby spadla, tak způsobí na památce podstatné škody. Mohlo by to i rozvalit budovu," nastínil nechtěný scénář Vladimír Vlček.

V Řečici se řemeslníci naučí starým postupům při opravách

Bašta sloužila v minulosti k obraně řečického zámku. Pokud by návštěvník mohl vstoupit do tohoto prostoru, naskytne se mu možnost výhledu z pěti střílen, které vypadají jako okna. "Ty otvory se používaly jako střílny k palbě z pušky. Šlo o jeden z nejmodernějších opevňovacích systémů šestnáctého století v Evropě. A v těch otvorech teď vidíte Řečici," pravil správce.

Návštěvníci zámku by již v letní sezoně měli vidět také gotické sklepy. V minulosti je využívali nájemníci bytů, které tam byly. "Čeká nás vyklízení některých prostor," řekl Vlček.

"Do budoucna nás pak určitě čeká další oprava střechy. Tentokrát u hladomorny, která je taktéž v havarijním stavu. A žádoucí je i oprava středové budovy vedle hlásky, kde je krov rovněž ve velice špatném stavu," vysvětlil správce s tím, že se vše bude muset vyřešit příští rok.

"Zatím jsme tam museli podepřít stropy. Je tam nebezpečí destrukce," popsal Vlček.

Na jaře přijedou do Řečice památkáři. "Národní památkový ústav v Telči tu naplánoval workshop, kde se památkáři seznamují a učí řemeslníky používat původní technologie. Bude se při té příležitosti opravovat část hodinové věže, vstupní portál na zámku a pár dalších drobností," řekl Vladimír Vlček.