Práce na opravě historického mostu v Ronově nad Sázavou se zastavily.

Práce na opravě historického mostu v Ronově nad Sázavou se zastavily. Stavebníci marně shání specifický kámen, z něhož by vytvořili novou klenbu prostředního oblouku. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Klenby mostu v Ronově jsou zpět, schová je omítka. Zbytečně, říká město

  • 0
Oprava historického mostu ze 16. století v Ronově nad Sázavou se opět dala do pohybu. Po nucené přestávce kvůli nedostatku kamene se dělníkům podařilo vyzdít všechny tři klenby. Do měsíce by se mělo rozhodnout, zda bude most nově i omítnut. Požadují to památkáři, zatímco město by most ponechalo kamenný.

Opravy kamenného mostu, jež v červnu přerušil nedostatek speciálního kamene, zase pokračují. Poté, co se podařilo materiál sehnat, byly vyzděny všechny tři klenby a na most se pokládá zásyp a betonová vrstva.

Při nedávných opravách byla z konstrukce vyjmuta betonová plomba, která představovala pozůstatek předchozích neodborných rekonstrukcí. Několikatunový objekt však zatím zůstává na břehu Sázavy, protože převoz by byl náročný. Historický most dál získal drenáž, jež má odvádět vodu.

V současné době se vede debata, zde bude středověký most omítnut. Ještě před nedávnem informoval starosta Přibyslavi Jan Štefáček, že most pokryt další vrstvou nebude, avšak poslední diskuse s památkovým ústavem hovoří o opaku.

"Vidíme to trochu jako vyhozené peníze," uvedl místostarosta města Martin Kamarád. Zároveň však dodal, že vedení města se žádostem památkového ústavu přizpůsobí. O omítnutí mostu má být konečně rozhodnuto do začátku září.

Most loni v únoru poškodily ledové kry a o dva měsíce později se jedna z částí probořila pod projíždějícím traktorem. Most byl v havarijním stavu a rekonstrukce se dočkal až letos v květnu.

Pokud již nenastanou další komplikace, most by měl být na konci října uveden do plného provozu. Záchrana mostu bude stát skoro dva miliony korun, dotuje ji kraj a ministerstvo kultury.