Jihlavský primnátor za ODS Jaroslav Vymazal. Ilustrační snímek

Jihlavský primnátor za ODS Jaroslav Vymazal. Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V jihlavských kuloárech šumí téma o odvolání primátora Vymazala

  • 5
V krajském městě Vysočiny se začíná mluvit o odvolání primátora Jaroslava Vymazala, protože ztrácí důvěru spolustraníků z ODS. Zjistil to i jeho náměstek Petr Pospíchal (ČSSD), když za ním přišel zástupce koaliční ODS s otázkou ohledně odvolání šéfa jihlavské radnice.

"Ptal se, co bychom tomu řekli, kdyby v zastupitelstvu iniciovali hlasování o odvolání primátora. Já jsem odpověděl, že jsme to v ČSSD neprobírali a nemohu vyjádřit názor naší strany jako koaličního partnera. Za sebe jsem řekl, že to považuji v tuto chvíli za předčasný a nepřipravený krok. A že se toho nezúčastním," uvedl Pospíchal. Všechno se podle něho odehrálo v neoficiální rovině.

Primátor Jaroslav Vymazal (ODS) čelí kritice části občanských demokratů již delší dobu. Vztahy se zhoršily při nedávné nominační konferenci pro krajské volby. Větší část jihlavské ODS tlačila k hejtmanství Michala Zigla, primátor však i přes odpor kolegů trval na Vítězslavu Schrekovi. "Většina to pak vyhodnotila jako moji neloajalitu," řekl Vymazal, který považuje za chybu, že Schrek nakonec z nominace vypadl.

O tom, že se už mluví o jeho odvolání, nic nevěděl. "V politice je všechno možné," řekl s tím, že za vnitrostranickými spory je jen špatná komunikace. A tak chce kolegům vše více vysvětlovat.

Lepší komunikaci uvnitř ODS doporučuje Vymazalovi i František Zelníček, náměstek primátora za ČSSD. Přímo Zelníček nicméně tvrdí, že zatím neměl návštěvu z ODS na téma Vymazal.

Primátora vymění za dva náměstky

Jedna z úvah, která se šíří mezi jihlavskými politiky, se týká rošády v čele města. Podle ní by se ODS vzdala postu primátora ve prospěch ČSSD. Za to by chtěla dvě místa náměstků.

V současnosti jsou ve funkcích náměstků tři sociální demokraté a jeden lidovec. "Nevím, kdo by u nás chtěl primátora dělat. Já bych to nepodporoval. Myslím, že to teď funguje. Rozdělení kompetencí je optimální," řekl jeden z náměstků za ČSSD František Zelníček.

Podle něho je právem ODS nabídnout na funkci primátora někoho jiného. "Museli by někoho navrhnout a říct proč. To není jen o tom někoho odvolat," řekl Zelníček.

S Vymazalem má delší dobu rozdílné názory i šéf jihlavské ODS Jan Tesař. "Já jsem spíš člověk, který by držel peníze takříkajíc pod rukou. Nevyužíval bych všechny dotační programy a nebudoval neustále cyklostezky a jiné věci, které nejsou potřeba jako například chodníky a kanalizace. To je velký rozpor, který spolu máme. Já nejsem člověk, který by rád čerpal evropské fondy. To je další vydávání peněz do budoucna, a tím pádem zadlužování," uvedl Tesař.

Vymazal sice nemá Tesařovu stoprocentní podporu, rozhodně se podle něho neuvažuje o odvolání. "To by mě zajímalo, kdo pana náměstka Pospíchala kontaktoval. Rozhodně nikdo, kdo by měl oficiální mandát jednat za ODS," řekl Tesař. Pospíchal však nechce jméno zástupce občanských demokratů zveřejnit.

Primátor Vymazal nicméně řeší, co bude dělat, až ve funkci skončí. Zvažuje tři cesty: pokud bude mít stranickou podporu, nevylučuje kandidaturu do Poslanecké sněmovny či znovu do čela magistrátu. Anebo se vrátí k civilnímu povolání, kde pracoval ve školství.

,