Prozatím poslední úklid Trash Hero v Jihlavě se uskutečnil pod železničním...

Prozatím poslední úklid Trash Hero v Jihlavě se uskutečnil pod železničním mostem u Havlíčkovy ulice. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Odpadkoví hrdinové uklízejí Jihlavu, nachází staré židle i pytle hraček

  • 2
Nosí žlutá trička a ve svém volném čase uklízejí veřejná prostranství. Odměnou jim je dobrý pocit. Dobrovolníci z jihlavské pobočky aktivistické platformy Trash Hero - Odpadkový hrdina - už mají za sebou patnáct úklidů a na další se chystají v pátek v podvečer ve čtvrti Staré Hory.

U zrodu jihlavského Trash Hero stála loni v červnu Tereza Vazquez. „Začala jsem sama už tehdy po městě uklízet odpadky, abych měla dobrý pocit, že jen po Jihlavě nechodím a nenadávám na nepořádek, ale že taky něco pro pěkné město sama dělám. Pak jsem se kontaktovala s lidmi z Trash Hero, kteří do Jihlavy přijeli a následně jsme vytvořili vlastní základnu,“ řekla Vazquez.

Dnes se úklidových akcí Trash Hero v Jihlavě účastní kolem dvou desítek lidí včetně dětí. Vytipují si místo zaneřáděné odpadky, zajistí rukavice, pytle na odpadky, dezinfekci a pro jistotu i malou lékárničku. A předem domluví také následný odvoz nasbíraných odpadků Službami města Jihlavy.

„Místa pro úklid si vytipováváme sami, někdy dostaneme i tip od městského odboru životního prostředí, s kterým spolupracujeme. Kdo se k nám chce připojit, ať sleduje naši facebookovou stránku,“ řekla další z jihlavských dobrovolnic Trash Hero Lenka Manová.

Aby měli přehled, kolik odpadků kde sesbírali, nosí si na místa úklidů lidé z Trash Hero i malou váhu.

„Nejvíce odpadků jsme nasbírali na starém nocovišti bezdomovců u rybníka v Sasově, tam to bylo půl tuny. Na jiném místě jsem sama jednou nasbírala čtvrt tuny. Stále se vracíme k městskému nádraží, kde se opakovaně odpadky objevují,“ řekla Vazquez.

Mezi odpadky se objeví i věci, které sběrače zarazí. „Často nacházíme pytle s dětskými hračkami, to je divný pocit. Občas se najde i kuriozita typu kancelářské židle pod železničním mostem. Často se objevuje elektronika, baterie, pneumatiky,“ popisuje Manová.

Dobrovolnické hnutí vzniklo v roce 2013 za účasti mimo jiné i českých dobrovolníků jako původně jednorázový projekt na thajském ostrůvku Koh Lipe.

Dnes celosvětové hnutí funguje na sto místech dvanácti států. V Česku má devatenáct základen, jihlavská je první na Vysočině.

Zájemci o zapojení do úklidových akcí se nemusí předem ohlašovat, stačí sledovat informace místní pobočky a přijít na místo úklidu. Za účast na pěti úklidech dostane dobrovolník žluté tričko s nápisem Trash Hero. Nejbližší jihlavský úklid začne v pátek 15. května od sedmnácti hodin srazem u pivnice Starka ve Starých Horách.