Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef Škvor, Metro.cz

Radnice Pelhřimov. Adresa, kde se neplatí za komunální odpad

  • 3
Složenka na poplatek za svoz komunálního odpadu bývá jedním z prvních dopisů, které rodiče novorozeného dítěte obdrží od radnice. Působí proto až bizarně, že od Nového roku nebudou v­ Pelhřimově za odpad platit lidé s trvalým bydlištěm na tamním městském úřadu.

Novou vyhlášku o odpadech pro příští rok odsouhlasilo na svém posledním zasedání pelhřimovské zastupitelstvo.

„Finanční odbor spočítal, že náklady spojené s vymáháním poplatku od těchto osob jsou neúměrně vysoké a je to tedy pro radnici neekonomické,“ vysvětluje starosta František Kučera (ČSSD).

Připomíná, že v současné době je na radnici přihlášeno 238 lidí. Poplatek za komunální odpad se podařilo vybrat pouze u 90 z nich. Dohromady to dává částku kolem 60­ tisíc korun.

Poplatky za komunální odpad pro rok 2017

Havlíčkův Brod
600 korun na osobu za rok, rodiny se třemi a více nezaopatřenými dětmi mají slevu 300 Kč za rok.

Jihlava
680 korun na osobu za rok, navíc funguje motivační program, díky kterému může být sleva 75 korun.

Pelhřimov
650 Kč na osobu za rok, za děti do­ 15 let je poplatek 325 Kč. Osvobození od poplatku jsou lidé s trvalým bydlištěm na městském úřadu.

Třebíč
648 korun na osobu za rok.

Žďár nad Sázavou
580 Kč za rok na osobu, poplatky v místních částech 290 korun.

„Lidé, kteří jsou hlášeni na městském úřadu, nejsou schopní platit jakékoliv platby. Jsou společensky nepřizpůsobiví, je těžké se s nimi kontaktovat, mají dluhy a na řadu z ­nich je vypsaná exekuce. Při vymáhání dluhu musíme složitě kontaktovat nejrůznější úřady, vše se táhne dlouhou dobu a efekt je přitom nulový,“ poznamenal František Kučera.

Opozice s takovým postupem nesouhlasí. „Jsme rozhodně proti a podle toho jsme na zastupitelstvu i hlasovali,“ říká zastupitel Pavel Hájek ze Změny pro Pelhřimov.

„Je to ryze o pohodlnosti pracovníků finančního odboru. Rázem jsme se připravili zhruba o 60 tisíc korun. Kdybychom se snažili, možná bychom mohli vybrat dalších 30 tisíc i víc,“ tvrdí.

Zároveň upozorňuje, že radnice dala lidem návod, jak se placení odpadu vyhnout.

„Tohle je cesta absolutně špatným směrem. Všechny možné vykuky teď totiž inspirujeme k tomu, aby se hlásili na Masarykově náměstí 1 k trvalému pobytu. Každý, kdo pro tohle zvedl ruku, není rozumný hospodář. Tyto experimenty lidové tvořivosti, které předvádí současné vedení radnice, jsou cestou do pekel,“ nesouhlasí s novou vyhláškou Hájek.

Nápor nových obyvatel na úřadě nečekají

Starosta Kučera obavy z ­toho, že by se lidé nyní hromadně přihlašovali k trvalému bydlišti na městském úřadu, nesdílí.

„Zjistili jsme si, že roční nárůst přihlášených osob na městském úřadu bývá kolem třiceti lidí. Pochybuji, že by se někomu vyplatilo složitě se odhlašovat ze svého bytu pro 650 korun. Nicméně za ­rok všechno vyhodnotíme, a ­pokud by byl nějaký dramatický nárůst, vrátíme se opět k výběru i ­u­ těchto lidí,“ dodal.

Místní poplatek za komunální odpad zůstává v Pelhřimově pro rok 2017 stejný, jako byl doposud, tedy ve výši 650 korun.

„Cenu za svoz odpadu nehodláme zvyšovat ani do budoucna,“ doplnil Kučera a připomněl, že Pelhřimov má v porovnání s okolními městy jednu z nejnižších nákladových cen za svoz odpadu. Ročně se v Pelhřimově vybere na poplatku za komunální odpad 9,1 milionu korun.