Středa 6. července 2022, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 6. července 2022 Den upálení mistra Jana Husa

Cvrčků jen dlaň denně, jinak protáhnou. Docentka sní o hmyzí restauraci

  18:45
Tým kolem docentky Marie Borkovcové z Brna usiluje o to, aby mohly vznikat po Česku i v Evropě hmyzí restaurace a aby se hmyz coby pokrm mohl prodávat i v obchodech. To zatím nejde. Akce, kde mohou lidé hmyz ochutnat, se ale konají. Jedna z nich se uskutečnila v jihlavské Vysoké škole polytechnické.

Kdepak smažený sýr nebo knedlo, zelo, vepřo. Na jihlavské polytechnice vařil cestovatel a kuchař David Švejnoha úplně jiné pokrmy.

Je libo larvu potemníka brazilského? „Jak to chutná? Je to dobré, jako chips,“ zmínila žena, která navštívila akci Hmyz na talíři. Na prodej byla také nedávno vydaná kuchařka. „Recepty jsou trošku z indické kuchyně a pak jsou v ní i hmyzí dezerty,“ doplnila Dagmar Hessová, která nabírala zájemcům hmyz na talíř.

Milovníci pokrmů z hmyzu však mají dost omezené možnosti. V České republice zatím není možné žádnou takovou restauraci otevřít, hmyz totiž stále není schválený jako potravina. „Možná letos se s tím pohne. Docentka Borkovcová na tom pracuje už roky, aby se tak stalo,“ pravila Hessová.

„Ona jedná na úrovni Evropské unie. Je to celé o tom, aby se hmyz prosadil jako potravina. Podle posledních informací, které od paní profesorky mám, by měl být moučný červ letos nebo příští rok uznán jako potravina. Potom se to rozroste, hmyz se zlevní...,“ pronesl David Švejnoha.

„Není to o tom, že bychom chodili do restaurace na hotovku místo knedla, vepřa, zela na červy, ale třeba o tom, že se z toho bude dělat moučka. Ta obsahuje velké množství proteinů, bude se to přidávat třeba do pečiva nebo do přípravků pro sportovce či seniory. Výživová hodnota a složení hmyzu je obecně opravdu vynikající a pro tělo prospěšné,“ doplnil Švejnoha.

Zakázka na narozeninový pokrm pro chameleona

Brněnský Klub cestovatelů pořádá akce podobné jako v Jihlavě jednou za 14 dní. Konají se každou druhou neděli, menu přijde na 279 korun. „Jsou to Hmyzí večery tak na tři hodiny, kde se dělají všechny chody, co se i tady v Jihlavě snažíme uvařit,“ řekla Dagmar Hessová.

Recept na cvrčky na másle

Podle Davida Švejnohy mají Češi z hmyzích specialit nejradši cvrčka na másle. „Je to díky tomu, že Češi máslo milují. Chuť cvrčka je výborná, vůně taky,“ uvedl.

Příprava je jednoduchá. Cvrčci se usmrtí ve vařící vodě a nechají krátce okapat. Na pánvi si kuchař připraví máslo a na něj se dají cvrčci. Vše se promíchává a peče zhruba jednu až dvě minuty. „Pak se stáhne teplota vařiče, dodá se sůl, pepř, případně nějaké koření podle libosti,“ uzavřel David Švejnoha.

Na přípravě hmyzu se podle něj ukáže fantazie kuchaře. Hmyz se dá přidávat do slané kuchyně, jako jsou třeba špagety, vajíčka nebo kung-pao. Nebo je vhodný do dezertů. „Dá se karamelizovat nebo namáčet do čokolády,“ sdělil kuchař a cestovatel.

Kuchaři, kteří se přípravou hmyzu na talíř zabývají, občas dostanou i speciální poptávku.

„Nedávno volali kuchaři Milanu Václavíkovi, aby připravil lahůdku k prvním narozeninám chameleona,“ přiblížila Hessová. Šváb namočený v čokoládě, to se prý objednatelům nelíbilo. „Saranče namočené v čokoládě ale prošlo a dvacet lidí i s tím chameleonem oslavilo jeho první narozeniny. Měli sladké hmyzí menu,“ usmála se žena.

Saranče se jinak dělá i na víně, larvy potemníka brazilského zase na česneku, s chili a koriandrem - lehce posolené a popepřené. „Cvrček na másle je strašně oblíbený,“ doplnila Dagmar Hessová.

Saranče si poprvé v životě na této akci dal mladík Filip Svoboda. „Jak to chutná? Nevím, asi se to k ničemu nedá přirovnat,“ povídal. „Já bych to trošku přirovnala k oříškům,“ pravila seniorka Pavla Radová.

Organizátoři akce Hmyz na talíři si přivezli do Jihlavy litry larev a cvrčků, švábů asi padesát. Kolik toho může člověk sníst za den? „Odhadem tolik, co se vejde do mističky udělané z dlaně. Pokud by toho bylo víc, tak by to člověka protáhlo,“ podotkla Dagmar Hessová.

Komunální a senátní volby 2022

Komunální volby se konají 23. a 24. září. Voliči budou vybírat nové členy zastupitelstev obcí, měst nebo městských obvodů. Tyto volby se spojí s volbami do třetiny Senátu, jejichž případné druhé kolo bude o týden později. V Kraji Vysočina se volí v obvodu Jihlava.

Miloš Vystrčil, Karolína Koubová, Jana Nagyová, Martin Mrkos, Pavel Pacal

  • Nejčtenější

Policista nechal služebního psa zavřeného v autě, čtyřletý Axel uhynul

Inspekce vyšetřuje policistu z Vysočiny kvůli úhynu služebního psa ve Žďáru nad Sázavou. Minimálně desítky minut nechal...

Ze škol zmizí losos či hovězí, jídelny musí zdražit a vypustit řadu pokrmů

Skokové zdražování potravin pociťují nejenom lidé při nákupech, ale s napjatým rozpočtem se potýkají i ve školních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obchvat Brodu je nutné dokončit, naznali úředníci. Jeho stavba opět běží

Vlk se nažral a koza zůstala celá. Tak by se dalo charakterizovat současné dění kolem stavby jihovýchodního obchvatu...

Výjimečný trest 25 let za dvojnásobnou vraždu kvůli vile platí, rozhodl soud

Na 25 let do vězení poslal pražský vrchní soud Tomáše Fialu, který zabil podle obžaloby majitelku vily v pražské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vejmelka si zvykl i na poušť: Arizona nebyla láska na první pohled

Premium Před rokem se balil do Ameriky, kde chtěl zkusit své štěstí v boji o sen všech hokejistů v podobě NHL. Dnes je Karel...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Santiniho šifra potrápí mozky turistů a provede je po stavbách architekta

Po putování za sochami Michala Olšiaka přichází žďárská destinační společnost Koruna Vysočiny s další novinkou....

Programátor v sobě probudil lásku ke dřevu, vyrábí misky, kříže a dekorace

V bezmála tři sta let staré chalupě na okraji Rudolce na Žďársku vznikají pod rukama Jiřího Šperla dřevěné misky všech...

Slunohraní láká na špičková kvarteta i Italský večer pod širým nebem

Bez nadsázky se dá říci, že největší koncentrace hráčů na smyčcové nástroje v kraji Vysočina bude v příštích dnech v...

Žďár pomůže přátelům na Ukrajině, do Chustu pošle stanici na čerpání vody

Shánějí pleny a výživu pro nejmenší děti a řeší potíže s distribucí pitné vody. Tyto problémy teď nejvíc tíží...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...